Glögg i glöggglas. Polis som stoppar bil för kontroll. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.
Glögg i glöggglas. Polis som stoppar bil för kontroll. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.

Polisen extrakollar glöggdrickare

Luciaglöggen och julfesterna avlöser varandra och alkoholkonsumtionen ökar. Av den anledningen storsatsar polisen på nykterhetskontroller längs vägarna över hela landet under den kommande veckan.

– Vi gör den här nationella insatsen runt lucia eftersom vi vet att drickandet ökar då. En sån här satsning visar att vi tar problemet på allvar, säger Bengt Karlsson, chef för trafikpolisen i Västra Götaland, till TT.

Allt fler bilförare skaffar egna alkomätare för att kontrollera om det är lämpligt att sätta sig bakom ratten. Men flera tester har visat att ett antal av de mätare som finns på marknaden inte är tillförlitliga. Både polisen och trafiksäkerhetsorganisationen NTF varnar för att lita för mycket på "hemmamätarna".

– Man ska inte hålla på och blåsa för att testa hela tiden. Ska man köra bil så ska man avstå från alkohol. Så enkelt är det, säger Malin Lundgren, verksamhetschef vid NTF Väst.

– Det gäller även dagen efter. Har du druckit är det risk för att man är trött och har försämrad reaktionsförmåga. Även då är man en dålig bilförare.

Bengt Karlsson är inne på samma linje.

– Våra egna mätare kalibreras regelbundet och får en årlig översyn för att vara så noggranna som möjligt. Risken finns att mätarna från privata handeln visar felaktiga värden. Då är det bättre att avstå från alkohol.

De som fastnar i nykterhetskontrollerna kommer också att informeras om möjligheten att få vård. Tanken är att rattfyllerister ska erbjudas samtal med socialtjänst eller vårdansvarig så snart som möjligt.

– Då kanske vi slipper träffa en del av dem påverkade bakom ratten igen, säger Bengt Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".