Människor har sökt skydd i en skola i östra Filippierna. Foto: TT.
Människor har sökt skydd i en skola i östra Filippierna. Foto: TT.

Tyfon rör sig mot tätbefolkade områden

Ekot på plats i Manila
1:54 min

Tyfonen Hagupit drog tidigt i morse in över centrala delarna av Filippinerna, men medan de materiella skadorna är omfattande verkar än så länge antalet dödsoffer vara begränsat. Lokala medier uppskattar att två människor omkommit.

Siffran kan dock komma att stiga eftersom många inte hörsammat myndigheternas uppmaning att evakuera utan valt att stanna hemma.

– Hur ska jag kunna lämna min bostad? Jag har fyra hundar och flera grisar. Det vore omöjligt att ta med dem till ett evakueringscenter. Jag stannar här ett tag till, säger en kvinna i den östligt belägna provinsen Samar i tyfonens väg, till en lokal Webbtv-kanal.

Stora områden där tyfonen nu i morse lokal tid drog in är avskurna från all kommunikation och endast ett fåtal rapporter finns om tyfonens förödelse.

Videofilmer som laddats upp på sociala medier visar enkelt byggda hus som slagits sönder, träd som knäckts, stora skyltar som blåst ned och brustna elkraftledningar - med strömavbrott till följd.

Här syns också stora vågor och vattenmassor som av den kraftfulla tyfonen tryckts upp på land.

Vattnet tycks gå upp i knähöjd, visserligen allvarligt, men långt ifrån de 4, 5 meter som myndigheterna varnat för.

Även om skadorna är omfattande så är de än så länge inte så svåra som efter förra årets enorma tyfon Haiyan, som krävde över 7 000 dödsoffer i ungefär samma område.

Tyfonen Hagupit rör sig nu långsamt västerut och in mot de tätbefolkade och fattiga jordbruksområdena i landets centrala delar.

Här finns en fruktan att människor inte i samma utsträckning hörsammat varningarna för tyfonen och därför inte förberett sig lika noga.

I morgon vid lunchtid beräknas tyfonen passera strax söder om huvudstaden Manila och de runt 21 miljoner människor som bor i den här regionen.

Eftersom tyfonen är runt 600 kilometer bred, finns farhågor att även detta område kommer att få allvarliga materiella skador.

Filippinernas tio dödligaste oväder:

1. Haiyan, november 2013. Med de högsta vindhastigheter som uppmätts på land. Förstörde hela städer. 7 350 omkom eller saknas.

2. Thelma, november 1991. Över 5 100 dödsoffer.

3. Bopha, december 2012. 1 900 omkomna eller saknade.

4. Ike, augusti 1984. 1 363 döda.

5. Washi, december 2011. Minst 1 080 dödsoffer.

6. Trix, oktober 1952. 995 omkom i översvämningar och jordskred.

7. Amy, december 1951. 991 döda av stormen, översvämningar och jordskred.

8. Nina, november 1987. 979 dödsoffer till följd av stormen, översvämningar och jordskred.

9. Fengshen, juni 2008. 938 människor förlorade livet.

10. Angela, november 1995. 936 omkomna.

Källa: AFP (TT)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".