Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Foto: TT
Foto: TT

Han har suttit häktad i fyra år

"Jag är ensam i mitt rum hela tiden"
2:26 min

Trots år av kritik mot Sverige för hur brottsmisstänkta isoleras i svenska häkten är det fortfarande runt hälften av de som är häktade som har kraftiga begränsningar i den kontakt de får ha med andra människor, enligt en undersökning som Kriminalvården gör. Senast förra fredagen fick Sverige kritik av FN:s tortyrkommitté.

Ekot har via brev intervjuat en av dem som varit häktad under längst tid. Han häktades när han var 19 år och har suttit häktad i nästan fyra år.

”Jag är ensam i mitt rum hela tiden. Förutom en halvtimme på förmiddagen och en halvtimme på eftermiddagen, då dom hämtar mig till promenadgården. Om jag ska duscha, då kommer nån och släpper ut mig till duschen” skriver han.

Efter en utdragen rättsprocess dömdes han, efter fyra år i häktet, till ett långt fängelsestraff för inblandning i flera mord. I sitt brev beskriver han en tillvaro i häktet där han är inlåst på sitt rum 23 timmar om dygnet.  Han har bara korta stunder av mänsklig kontakt, till exempel när dörren låses upp för att en kriminalvårdare ska kunna lämna in en bricka med mat.

Sverige har flera gånger fått kritik för situationen med isolering i svenska häkten. Men trots detta är det fortfarande ingen som vet hur många av de häktade som är ensamma på sina rum nästan alla dygnets timmar. Detta är något som kriminalvården nu undersöker.

Resultatet i undersökningen visar att vid de fyra dygn under året som man granskat var det 2 895 personer, hälften av de som då var häktade, som hade antingen restriktioner eller ett beslut från Kriminalvården som innebar ofta kraftiga begränsningar i deras möjlighet att ha kontakt med andra människor.

– Det är inte okej att restriktionerna i verkligheten leder till att en människa i princip blir isolerad, säger Madelaine Seidlitz, jurist på Amnesty.

Det finns forskning som visar på allvarliga effekter av att människor hålls isolerade. Den nu 23-årige mannen som varit häktad i fyra år beskriver att han bland annat fått ont i kroppen, synförändringar, panikångestattacker och sömnrubbningar under tiden i häktet.

– Målsättningen på sikt är att ingen ska behöva vara isolerad, utan de ska få åtminstone två timmars mänsklig kontakt, säger Kriminalvådens chefsjurist Elisabeth Lager.

Men hur kommer det sig att ni inte klarar detta. Den här kritiken har funnits länge?

– Det förutsätter att vi ska ha personal som kan vara inne två timmar, och det kräver ganska mycket resurser. Det är från början inte avsett för den här situationen, med de här långa häktestiderna, och det gör det svårare för oss, säger Elisabeth Lager.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".