Zhou Yongkang. Foto: Andy Wong/TT.
Zhou Yongkang. Foto: Andy Wong/TT.

Kinas tidigare säkerhetschef gripen

"Medarbetare och släktingar har gripits"
1:45 min

I Kina har landets tidigare högste säkerhetschef, Zhou Yongkang, gripits och uteslutits ur kommunistpartiet. Zhou anklagas bland annat för korruption. Han är den högste kinesiske politiker hittills som har gripits i den omfattande antikorruptionskampanj som nu pågår i Kina.

Zhou Yongkang var mäktig. Mycket mäktig. Många menar att när han var säkerhetschef så var han den näst mäktigaste personen i hela Kina, efter endast den dåvarande presidenten Hu Jintao.

Vissa spekulerar i att Zhou i realiteten var mäktigare än Hu Jintao. Innan Zhou avgick som säkerhetschef för två år sedan kontrollerade han hela Kinas massiva säkerhetsapparat. Han förfogade över en budget som var större än Kinas hela försvarsbudget.  Zhou var medlem i Kinas högsta politiska organ, politbyråns ständiga utskott.

Det är politbyråns ständiga utskott som i realiteten har makten i Kina. Tidigare har ingen person som suttit i utskottet gripits eller åtalats. Det har funnits en outtalad regel om att medlemmarna varit immuna mot sådant.

Zhou har inte synts offentligt på över ett år och flera av hans tidigare medarbetare och släktingar har gripits och anklagats för liknande brott. Tillgångar värda över hundra miljarder kronor har beslagtagits.  

Att Zhou är skyldig råder det förmodligen ingen tvekan om. Men det är inte därför han nu gripits. De flesta höga kinesiska politiker skulle på goda grunder kunna anklagas för korruption.

Den omfattande antikorruptionskampanjen som nu pågår är i verkligheten ett instrument för den nuvarande presidenten Xi Jinping att rensa ut sina politiska motståndare. Tusentals personer har gripits de senaste arton månaderna.  Men de högsta politikerna i Kina har tidigare betraktats som immuna mot åtal. Zhou's gripande bevisar att tiderna nu förändrats.

Att vara kinesisk politiker kan vara väldigt lukrativt. Men det kan även vara väldigt farligt, numer oavsett hur mäktig du en gång i tiden varit. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".