Bilder av de 43 försvunna eleverna. Foto: AP Photo / Felix Marquez / TT.
Bilder av de 43 försvunna eleverna. Foto: AP Photo / Felix Marquez / TT.

Student bekräftad död i Mexiko

"Vi kommer att fortsätta leta"
1:25 min

I Mexiko bekräftar nu myndigheterna att minst en av de 43 försvunna lärarstudenterna med säkerhet är död. Hans kvarlevor har identifierats med hjälp av DNA-prov. I går hölls nya demonstrationer i Mexico City.

– Om ni trodde att vi skulle sätta oss ner att gråta för att de hittat en av våra pojkar, så har ni fel. Vi kommer att fortsätta leta tills vi hittar de resterande 42 vid liv, sa Felipe de la Cruz, talesperson för lärarstudenternas anhöriga.

Han och resten av föräldrarna till de 43 unga männen samlades igår till en manifestation i Mexico City. Lärarstudenterna fördes bort av polis i samband med en demonstration i staden Iguala för snart tre månader sedan.

Enligt myndigheterna lämnade polisen över studenterna till ett lokalt knarkgäng som dödade dem och brände deras kroppar. Sedan slängdes kropparna i en flod.

Ingen av de anhöriga ville tro på åklagarens förklaring, och krävde att kvarlevorna skulle undersökas av specialister i Österrike. Nu har en av de 43 studenterna identifierats med dna-prov, vilket ger stöd åt myndigheternas version.

Igualas borgmästare misstänks ha beordrat massmorden och har gripits. Även delstatsguvernören har tvingats avgå. Lärarstudenternas anhöriga kräver nu att president Enrique Peña Nieto gör detsamma.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".