präst, svenska kyrkan
Foto: TT

Svenska kyrkor ber en bön för oroligt Sverige

"Vi ber om vishet och vägledning för alla som har ansvar i samhället"
1:59 min

I dag har flera kyrkor och trossamfund bett en bön för Sverige, regering och riksdag efter en uppmaning från Sveriges kristna råd. 

Prästen Martina Valerius läste bönen under gudstjänsten i Valinge kyrka utanför Varberg.

– Gud, sänd din ande över vårt land. Vi ber om vishet och vägledning för alla som har ansvar i samhället. Regering, riksdag och oss alla som medborgare.

Så här lät det i flera kyrkor i dag. Men det är ovanligt att Sveriges kristna råd, paraplyorganisationen för Sveriges olika kristna trossamfynd, kommer med uppmaningar till sina medlemskyrkor om vad böner borde innehålla.

Det är bra med en engagerad kyrka menar prästen Martina Valerius.

– Jag tycker det är viktigt och angeläget att det som händer i vårt samhälle fångas upp av kyrkan. Att vi är en del av Sverige och samhället här.

Vad innebär den här bönen?

– Den innebär en bön om ledning och stöd för de som styr och regerar i vårt land. Och en önskan om klokhet och vishet i det de gör, säger Martina Valerius.

I bönen står bland annat "Vi ber om ett politiskt klimat präglat av dialog och respekt, om ett samhälle som värnar alla människors värde och värdighet". Det finns flera exempel där kyrkor på olika sätt engagerat sig i politik. Till exempel när kyrkklockorna i Jönköping ringde för fara när nazistiska Svenskarnas parti gick genom staden.

Magnus Hagevi är stadsvetare och har forskat om religion och politik. Han menar att det är en tendens, inte bara i Sverige, att kyrkor och religiösa samfund engagerar sig mer i politiska frågor. Det är ett sätt att möta människor, när antalet besökare minskar. Men han ser vissa problem med kyrkors engagemang.

– Problemen kan dels vara för kyrkorna, att medlemmar inte riktigt hänger med på vad kyrkorna gör. Att de inte tycker att kyrkan representerar dem politiskt. Ett annat problem kan vara när kyrkorna argumenterar utifrån en teologisk ståndpunkt, som många samhällsmedborgare inte delar. De förstår inte varför de säger detta och på vilka grunder de kom fram till sina slutsatser, säger Magnus Hagevi.

Läs bönen i sin helhet här

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".