Ahmad Murad arbetade med mediefrågor för Syriska revolutionära fronten men har flytt till Turkiet.
1 av 2
Ahmad Murad arbetade med mediefrågor för Syriska revolutionära fronten men har flytt till Turkiet. Foto: Katja Magnusson
Barack Obama och en demonstration till stöd för al-Qaida-gruppen Nusrafronten.
2 av 2
Trots vapen och löften om mer stöd från USA ser de moderata rebellerna ut att förlora slaget om Syrien. Foto: TT

Moderata syriska rebeller utslagna

"Moderata krafterna har misslyckats"
2:10 min

Flera av de västvänliga rebellgrupperna i Syrien har drabbats av stora förluster den senaste tiden. USA vill ge dem vapen och träning, men frågan är hur många som kommer finnas kvar att träna. En rad försök att ena rebellerna har misslyckats.

USA och dess allierade har lovat att träna minst 5000 så kallade "moderata" syriska rebeller för att strida mot extremisterna i IS. Men på marken i Syrien får hårdföra islamistgrupper allt större inflytande, och de mer moderata rebellerna drivs bort.

I nordvästra Syrien har Nusrafronten, den syriska delen av al-Qaida krossat rebellgrupper som fått stöd och vapen av USA och anklagat dem för korruption.

Rebelledaren Jamal Maarouf från Syriska revolutionära fronten var något av en omslagspojke i medierna för de så kallade moderata syriska rebellgrupperna, som fått tunga vapen som anti-stridsvagnsmissiler av USA. På en film från tidigare i höstas smädar han Nusrafronten, efter att den syriska grenen av al-Qaida angripit hans starkaste fäste i nordvästra Syrien.

En del av vapnen från USA togs över av al-Qaida, rebeller bytte sida och Jamal Maarouf flydde, berättar Ahmad Murad som jobbat med mediefrågor för rebellgruppen:

– Den senaste tiden försvagades ledaren Jamal Maarouf, han förlorade stora delar av sina styrkor, säger Ahmad Murad. Han har också flytt till Turkiet och tycker att de moderata krafterna har misslyckats med målen för revolutionen.

I ett försök att enas gick runt 70 rebellgrupper nyligen samman i den nya alliansen "Revolutionära ledningsrådet", men grupperingen har redan fått kritik för att vara dominerad av islamister. Syrienkännaren Joshua Landis vid universitetet i Oklahoma, säger att den syriska regimen är starkast militiärt, därefter följer extremisterna i IS och Nusrafronten, de som beskrivs som moderata är marginaliserade:

– De svagaste miliserna är de som är allierade med väst och USA och de kontrollerar väldigt små territorier säger Joshua Landis.

USAs president Barack Obama har gett dubbla budskap till rebellerna tycker Syrienexperten:

– Obama har sagt att han ska skapa en armé av moderata rebellgrupper för att besegra IS, men det är rätt tydligt att det inte kommer att hända, säger Joshua Landis, som tror att Obamas tvetydighet lurat många i den syriska oppositionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".