En man går förbi Zappeion Mansion i Aten i Grekland. Foto: Aris Messinis/TT.
Foto: TT.

Greklands budget nästan i balans

Staffan Sonning rapporterar
1:31 min

I Grekland antog parlamentet i natt en ny budget som visar att det krisdrabbade landets ekonomi kan vara på väg mot balans. Samtidigt hotas regeringen av att tvingas utlysa nyval som kan kasta ut landet i osäkerhet igen.

Det grekiska parlamentet röstade i natt ja till en budget som ger ett underskott på 0,2 procent och det är första gången på bortåt 30 år som Grekland har en budget som nästan är i balans.

Budgeten baseras dessutom på att landet kommer att ha en tillväxt i sin ekonomi på nästan tre procent nästa år. Det skulle i så fall innebära att utvecklingen i landet har vänt efter sex år av ekonomisk kris och kraftiga åtstramningar.

Men Greklands problem är långt ifrån över. De internationella långivarna anser att budgeten baseras på glädjekalkyler och har krävt ytterligare åtstramningar. Men det har parlamentet vägrat att gå med på.

Så sent som i går skakades Grekland av nya protestdemonstrationer. Greklands ekonomi har krympt med en fjärdedel sedan år 2008 och arbetslösheten i landet är fortfarande över 25 procent.

Grekland kan dessutom tvingas till nyval inom kort. Det beror på att parlamentet snart ska utse en ny president. Presidenten har en närmast formell roll men grundlagen säger att om en president inte kan utses med tillräckligt stor majoritet så måste det utlysas nyval.

Just nu har premiärminister Antonis Samaras mycket långt till majoritet för sitt förslag. Alla opinionsundersökningar visar att ett nyval skulle vinnas av partiet Syriza, den radikala vänstern.

Syriza är starka motståndare till hela det åtstramningsprogram som tvingats fram av eurozonen, internationella valutafonden och den europeiska centralbanken som villkor för de nödlån som Grekland behövde för att inte gå i statsbankrutt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".