Man i häkte. Foto: Adam Ihse/TT.
Foto: Adam Ihse/TT

Färre isoleras i Danmarks häkten

Sverige sticker ut i internationell jämförelse
2:21 min

Genom flera lagändringar har Danmark gått en annan väg än Sverige och fått ned antalet häktade som hålls skilda från andra under lång tid. Idag är det få som hålls isolerade.

– Det är rätt otroligt att det händer i ett land som Sverige, när det finns så mycket forskning som visar hur farligt det är, säger Peter Scharff Smith, seniorforskare på Institutet för mänskliga rättigheter i Danmark.

Den vanligaste orsaken till att häktade i Sverige är ensamma på sina rum nästan dygnets alla timmar är de restriktioner som åklagare menar behövs för att man inte ska kunna påverka brottsutredningen - och som innebär att man inte får ha kontakt med omvärlden eller andra häktade.

När det gäller hur länge personer kan hållas häktade och hur omfattande restriktionerna är sticker Sverige ut jämfört med andra länder. I Danmark ändrades lagen så att det infördes en gräns för hur länge personer maximalt kan ha restriktioner, kopplat till vilket brott de misstänks för.

I Sverige är det redan idag en domstol som ska pröva om restriktionerna är befogade. Men från advokathåll är kritiken att domstolarna alltför ofta går på åklagarens linje och att åklagarna rutinmässigt begär omfattande restriktioner även om det inte är befogat.

Inom åklagarmyndigheten pågår nu ett arbete för att ta fram nya riktlinjer om restriktioner.

Men enligt riksåklagare Anders Perklev behövs också lagändringar, om man ska kunna korta häktestider och minska isoleringen.

– Jag tror att man kan se till att man preciserar skälen för restriktioner bättre och är tydligare i beslutsmotiveringen. Sedan tror jag att det är nödvändigt också att vi ser över vår processordning, som är från 1940-talet och inte anpassad efter de stora utredningar av till exempel grov organiserad brottslighet som vi har idag.

Erfarenheten i Danmark var att det till stor del också handlade om en attitydfråga hos domstolar och åklagare, säger Peter Scharff Smith vid Institutet för mänskliga rättigheter i Danmark.

– Man måste förstå att skadeverkningarna är reella och att det faktiskt är farligt. Forskning visar ju tydligt att det finns skadeverkningar kopplade till isolering.

Men det här kan ju handla om personer som är misstänkta för väldigt allvarlig brottslighet som måste kunna utredas ordentligt utan att det påverkas. Kan det inte ibland vara befogat då?

– Då kan man ju fråga sig hur polis i andra länder kan utreda brott utan att använda isolering i häkten, det tycker de ju är möjligt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".