Alliansen ledare Göran Hägglund (KD), Anna Kinberg Batra (M), Jan Björklund (FP), Annie Lööf (C). Foto: Pontus Lundahl / TT.
Alliansen ledare Göran Hägglund (KD), Anna Kinberg Batra (M), Jan Björklund (FP), Annie Lööf (C). Foto: Pontus Lundahl / TT.

Tuffa förhandlingar i Alliansen om nytt valmanifest

Björklund: FP kommer att driva Nato-frågan
2:07 min

Alliansen kommer inte att gå till val på samma valmanifest som i höstas. Nu väntar tuffa förhandlingar inför extravalet där de fyra partierna återigen kommer att försöka få in sina hjärtefrågor i det nya manifestet.

Folkpartiets ledare, Jan Björklund, pekar på att Alliansens manifest för valet i höstas handlade om budgeten 2015. När den nu är godkänd av riksdagen är det läge att blicka längre fram, och för Björklund är frågan om Natomedlemskap högaktuell:

– Nu måste alla partier och regeringsalternativ presentera också vad man vill för år 2016 och framåt. Självklart kommer Folkpartiet att driva de frågor som vi tycker är viktiga i det valmanifestet, till exempel en svensk Nato-anslutning, säger han.

Ni kommer att göra det i förhandlingarna?

– Ja, det är självklart, det gjorde vi i höstas också.

Folkpartiet, Centern och Kristdemokraterna gick till val på var sitt valmanifest i höstas, men man pratade också ihop sig kring ett gemensamt valmanifest. Många av partiernas hjärtefrågor fick stryka på foten när man skulle komma överens om alliansmanifestet.

För Folkpartiet gäller det till exempel svenskt medlemskap i Nato, som de andra tre inte vill ha. Det handlar även om slopad värnskatt, som Moderaterna vill behålla, och en tredje pappamånad, som framför allt Kristdemokraterna ogillar.

Kristdemokraterna å sin sida fick i det förra valmanifestet igenom vårnadsbidraget, som Folkpartiet nu kommer att försöka att ta bort. Arbetsrätten är en annan konfliktfråga i Alliansen, där Moderaterna står på ena sidan och de tre mindre partierna, som vill luckra upp arbetsrätten, på den andra.

Till det nya valmanifestet kommer Centerpartiet försöka få in sitt miljömål om 70 procent förnybar energi till 2030, vilket de inte lyckades med i höstas.

– Vi får se exakt hur vi ska formulera de båda valmanifesten (red anm: partiets och Alliansens), men att driva på för mer förnybart, det kommer vi att göra både inom ramen för Alliansen och i vårt eget valmanifest, säger Michael Arthursson, partisekreterare i Centerpartiet.

Röster inom Alliansen, framför allt från lokalpolitiker, har börjat kräva en revidering av invandrings- och integrationspolitiken, efter Sverigedemokraternas framgångar i höstens val. Bland annat finns det de inom Folkpartiet och Moderaterna som vill ställa större krav på de nyanlända. Men det är ingen bra idé, tycker Michael Arthursson.

– Jag tror inte att kravställandet är lösningen på de utmaningar vi har när det gäller integration, utan det handlar framför allt om att fler människor ska kunna få ett jobb, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".