Arbetsförmedlingen på Tunnelgatan i Stockholm. Inklippt: Agneta Dreber, utredare. Foto: Jessica Gow och Fredrik Sandberg/TT
Utredaren Agneta Dreber har fått besked om att hon måste lämna sitt uppdrag. Foto: Jessica Gow och Fredrik Sandberg/TT

Arbetsförmedlingens utredare får inte vara kvar

"Mycket detaljstyrning från regeringen"
1:30 min

Det är turbulent kring en av landets mest utskällda myndigheter, Arbetsförmedlingen. Nyligen frös höjda anslag inne och nu kan Ekot berätta att den utredare som skulle göra en total översyn av hela Arbetsförmedlingen inte får vara kvar.

Utredaren Agneta Dreber har fått besked om att hon måste lämna sitt uppdrag.

– Den nya regeringen tyckte väl att man ville byta bemanning, som man uttryckte det, och tillsätta en annan utredare, säger hon.

Nyligen meddelade Arbetsförmedlingen att man skulle lägga ner 100 kontor. Syftet var att lägga mer pengar på arbetsförmedlare och mindre på lokalhyror. Men i dag meddelade generaldirektören Mikael Sjöberg att den förändringen inte blir av. Det förestående extra valet skapar för mycket osäkerhet. Arbetsförmedlingen skulle också ha fått höjda anslag. Men när den rödgröna regeringens budget röstades ned i riksdagen försvann tillskottet på 550 miljoner kronor.

Något som tidigare inte har varit känt är att den stora utredning som alliansregeringen tillsatte i februari i år nu ska arbeta på helt nya premisser. För drygt en månad sedan fick utredaren Agneta Dreber, tidigare bland annat chef för Folkhälsoinstitutet, beskedet från regeringen att hon inte skulle fortsätta på sitt uppdrag.

Utredningen skulle bland annat se på hur man skulle kunna konkurrensutsätta Arbetsförmedlingen. Att ta reda på hur nya arbetsförmedlare kan få bättre utbildning ingick också i uppdraget.

– Men sedan är det också väldigt mycket problem på Arbetsförmedlingen med detaljstyrning från regeringen. Det handlar verkligen om detaljer. Så styrningen skulle vi också titta över, säger Agneta Dreber.

Vem som nu ska leda utredningen eller vad utredningen egentligen ska ta reda på har regeringen inte meddelat ännu.

– Min uppfattning är att man borde börja från ett blankt papper och se: "Om jag bygger upp en ny arbetsförmedling i dag, hur skulle den se ut?", säger Agneta Dreber.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".