Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Greenpeace-aktivister lägger ut stora bokstäver i Nazca i Peru, där det står: "Dags för förändring. Framtiden är förnybar" i samband med klimatmötet i Peru. Ekots miljöreporter Annika Digréus inklippt. Foto: AP/TT och Sveriges Radio
Greenpeace-aktivister lägger ut bokstäver i Nazca i Peru, där det står: "Dags för förändring. Framtiden är förnybar" i samband med klimatmötet i Peru. Ekots miljöreporter Annika Digréus inklippt. Foto: AP/TT och SR

Klimatmötet i Peru: "Besvärliga frågor kvar att lösa"

"Det krävs en ny karta"
2:01 min

När grunden inför ett kommande klimatavtal ska läggas på klimatmötet i Peru finns det en del besvärliga frågor kvar att lösa, bland annat om hur långt ett blivande avtal ska vara, rapporterar vår miljöreporter Annika Digréus på plats i Lima.

– Svante Axelsson från Naturskyddsföreningen och Lena Ek som jag stötte på nyss sa att det finns en del besvärliga frågor att lösa, bland annat hur långt ett blivande avtal ska kunna vara, säger Annika Digréus.

Det som diskuterats är om avtalet ska vara för fem eller tio år och det finns olika skäl för eller emot.

– Det kanske är lättare att ta små steg än att greppa tio år i taget, å andra sidan så kanske fem år är en väldigt kort tid när det gäller att göra någonting.

I slutet av nästa år ska världens länder mötas i Paris för att enas om ett nytt globalt klimatavtal och nu, mellan 1-12 december möts länderna i Peru för att lägga grunden inför det kommande avtalet. Förhoppningarna om att få till ett avtal är relativt stora den här gången, efter att USA:s och Kinas ledare har talat om att minska sina utsläpp. Nu har tjänstemännen på plats förarbetat och världsledarna ska komma i morgon. 

– Det verkar som att det finns kvar lite av den optimism man pratade om efter klimatmarschen i New York tidigare i höst. Det är lite mer upptrappad stämning nu, det har kommit fler och fler delegater och det drar igång på allvar, säger Annika Digréus om stämningen på klimatmötet.

Förutom längden på avtalet talar man på mötet också om vad som ska ingå i ett nytt avtal och vem som ska göra vad. Industriländerna talar om att minska sina utsläpp, men de fattiga vill ha löften om att få mer pengar till sin omställning. 

– Alla måste minska sina utsläpp är man rätt överens om, även de fattiga länderna, men vissa fattiga länder behöver stöd för att klara av det. Det ska den gröna klimatfonden göra bland annat, men det måste också fördelas på andra sätt. 

– Kina räknades tidigare som u-land, men det är inte hållbart längre att se det så, eftersom det är ett av de ledande länderna när det gäller utsläppen, så det krävs en ny karta också för att klara av det här, säger Annika Digréus.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".