Mikael Damberg (S). Foto: Leif R Jansson/TT

Damberg tonar ner statens roll i Pajalagruvan

"Ett privat bolag som tyvärr gått i konkurs"
1:31 min

Efter dagens beske om att Pajalagruvan begär sig själv i konkurs har röster höjts om att staten bör gå in och rädda Pajalagruvan. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) säger till P4 Norrbotten att Pajala inte ska lämnas i sticket, men Näringsminister Mikael Damberg tonar ner statens roll.

Det var för drygt två år sedan som Northland Resources järnmalmsgruva öppnade och den har inneburit ett lyft för Tornedalen och inte minst Pajala som blivit en tillväxtkommun från att ha varit en avfolkningsbygd i årtionden. Och i Pajala var stämningen dämpad nu i eftermiddag.

Lokala politiker i Norrbotten har idag väckt frågan om att staten på något sätt, kanske genom gruvbolaget LKAB nu bör gå in och rädda Pajalagruvan. Men näringsminister Mikael Damberg tonar ner statens roll.

– I första hand måste man se att det nu är ett privat bolag som tyvärr gått i konkurs, och jag noterar att LKAB jobbar under mycket tuffare förutsättningar i dag än bara för några år sedan, med de här låga järnmalmspriserna, säger Mikael Damberg.

Konkursansökan kom efter att förhandlingarna strandade i fredags. Northland har suttit i förhandlingar med en grupp inversterare om en fortsatt gruvdrift efter att gruvan stängdes för två månader sedan, och omkring 500 personer blev av med jobben.

– Med det prisras på järnmalm som nog ingen hade kunnat förutspå, 40 procent mindre betalt för vårat järn bara i år, så fanns till slut inga andra alternativ kvar, sa Northlands styrelseordförande Olav Fjell vid en pressträff i eftermiddags.

Nu tar en konkursförvaltare vid som ska försöka hitta eventuella köpare av järnmalmsgruvan, i sin helhet eller uppstyckad i delar, för att få in pengar till de 280 fodringsägare som bolaget är skyldig sammanlagt 3,9 miljarder kronor. Bland annat har Peab, Folksam och statliga LKAB varit med och lånat ut pengar till Northland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".