Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Syriska flyktingbarn i staden Zahleh i Libanon. Foto: TT
Syriska flyktingbarn i staden Zahleh i Libanon. Foto: TT

2014: Förödande för världens barn

"Ett tufft år att få finansiering"
1:51 min

Ett förödande år för barnen i världen. Så sammanfattar FN-organet Unicef året 2014 i en ny rapport, där det konstateras att 230 miljoner barn lever i länder som är i väpnade konflikter.

I den färska rapporten uppges att 15 miljoner barn är fångade i våldsamma konflikter där dom bland annat tvingas delta i krig, våldtas och utsätts för extremt våld. Femåriga Fatima har flytt kriget i Syrien:

– Det var mycket artilleribeskjutning och strider, säger Fatima som flytt från Aleppo till Turkiet.

Hon minns att striderna lät starkt. Men hon är lång ifrån ensam. 2014 har varit ett år då våldsamma konflikter ökat och fler barn utsatts för extremt våld, menar Unicef. Det finns också tecken på att våld i allt högre grad riktas direkt mot barn.

– Man har i Syrien direkt attackerat skolor. Man har avrättat barn. Man har attackerat flickor som ska gå i skolan. Den stora bilden är att barn drabbas indirekt i konflikter men barnen är dessutom målgrupp i delar av de här konflikterna, säger Per Westberg, vice generalsekreterare för Unicef Sveriges.

Bara i Syrien påverkas över sju miljoner barn av kriget. Där har åtminstone 35 attacker varit direkt riktade mot skolor under 2014.

I Centralafrikanska republiken har upp mot 10 000 barn rekryterats till beväpnade grupper. I Gaza lämnades 54 000 barn hemlösa efter sommarens krig.

– Det är svårt att lyfta en konflikt över en annan. Man jämför sådana hemskheter som en svält i Sudan med övergrepp på flickor i Afghanistan. Det går inte att jämföra och säga att det här är värre än något annat, säger Per Westberg.

Antalet parallella konflikter, konflikternas ihärdighet och medias flyktiga fokus på de flesta konflikter har gjort att många hjälporganisationer i dag har svårt att hitta pengar till sitt arbete, säger Per Westberg:

– Det har varit ett tufft år att få finansiering på grund av att det är så många parallella konflikter och problemet med Syrien är att det har pågått så länge att folk i viss grad vänjer sig vid det, säger han och fortsätter:

– Tyvärr ser det ut som om 2015 kommer fortsätta i samma anda. Det är väldigt viktigt att man inser att så här ser det ut att det behövs ett kontinuerligt behov av hjälp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".