Folkrättsbrott. Foto: Maria Jansson/Sveriges Radio.
1 av 2
Foto: Maria Jansson/Sveriges Radio.
Bilder från händelserna 2005: En skadad man förs till sjukhus efter att han skjutits under protesterna. En kvinna som gråter när de skadade förs till sjukhus. Arkivbild: AFP/TT
2 av 2
Bilder från händelserna 2005: En skadad man förs till sjukhus efter att han skjutits under protesterna. En kvinna som gråter när de skadade förs till sjukhus. Arkivbild: AFP/TT

Misstänkt folkrättsbrott i Etiopien utreds i Sverige

"De skjuter mig här"
1:49 min

Svensk åklagare har öppnat en förundersökning om folkrättsbrott för brott som skett i Etiopien. En man som nu bor i Sverige har polisanmälts som delaktig och ansvarig när etiopisk polis och militär öppnade eld mot demonstranter i Addis Abeba 2005. 

Hannok Asschalev är en av de etiopier i Sverige som lämnat in polisanmälan.

– De skjuter mot oss och de skjuter mig här och skottet kom ut här, säger han och pekar mot höften. Sedan vet jag inte vad som hände, säger han.

Hannok berättar om hur polis och militär sköt mot honom och de andra demonstranterna och hur han träffades av en kula strax nedanför höften. Där kulan gick ut i bakre låret, syns nu en stor urgröpning och benet har blivit kortare. Höftbenet kom snett och han kan inte längre springa eller hoppa, och han har ständigt ont.

– Mitt ena ben är nu kortare. De är olika långa nu, mina ben, säger han.

Tillsammans med anhöriga och överlevande har han polisanmält 13 politiker och höga chefer inom etiopiska staten, för mord och tortyr. Brotten ska ha skett under de turbulenta dagarna 2005 då oppositionen anklagade regeringen för valfusk.

Stora demonstrationer utbröt och tusentals oppositionella fängslades. Och en polisanmälan i Etiopien vore inte möjlig, säger Hannok.

– Det är många som är fängslade. Om man kräver sin rätt, då hamnar man i fängelse.

Svensk polis och åklagare är mycket förtegna, men bekräftar för Ekot att en utredning om brott mot folkrätten inletts mot en av de 13 polisanmälda. Det är möjligt då personen finns i Sverige och eftersom brotten bedöms som så allvarliga att de kan ge minst fyra års fängelse.

Händelserna fick aldrig några rättsliga följder men en oberoende utredning av domare fann att nästan 200 personer skjutits till döds och att nära 800 personer tagits till sjukhus för vård. Men utredningen erkändes aldrig och de domare som lett den, har lämnat landet.

Det gör att Stellan Gärde, som är juridiskt ombud åt den grupp etiopier som skrivit under polisanmälan, tror att det finns en god möjlighet att fallet faktiskt leder till åtal.

– Det finns många etiopier som lever här i Sverige sedan dessa brott begicks och deras enda möjlighet att få rättvisa är ju genom att vända sig till svensk polis. Det finns ingen annanstans de kan vända sig, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".