Magdalena Andersson, Sveriges finansminister. Foto: TT
Magdalena Andersson, Sveriges finansminister. Foto: TT

Sverige ber EU om mångmiljardstöd

Jan Andersson rapporterar
2:16 min

Den svenska regeringen vill att EU-kommissionen satsar pengar på fyra svenska större projekt. Pengarna ska komma från EU:s särskilda investeringsfond som är till för att få igång EU-ländernas ekonomier.

Att bygga ut tunnelbanan i Stockholm med två mil räls och nio nya tunnelbanestationer och kostar mycket pengar. Närmare bestämt 26 miljarder svenska kronor enligt planerna och då skulle ett bidrag - där själva ansökningsbeloppet inte är färdigräknat - betyda mycket från EU-kommissionens särskilda investeringsfond som håller på att byggas upp.

Det handlar totalt om 315 miljarder euro under tre år. Både pengar som ursprungligen kommer från EU-ländernas medlemsavgifter men också från privata finansiärer som t.ex. stora pensionsfonder. Planen är de här pengarna ska leda till sammantaget 1,3 miljoner jobb i medlemsländerna under de tre åren.

Förutom tunnelbanan i Stockholm så vill regeringen också att en del pengar, närmare bestämt, 40 miljoner euro, ska gå till att vara med och betala en järnvägsutbyggnad av lokal- och regionaltåg i Sydsverige, enligt den lista som Ekot har tagit del av.

Regeringen vill också ha pengar till den stora elkabeln mellan Sverige och Finland, allt för att bygga ut och säkra elleveranserna de nordiska länderna emellan. När det gäller elkabeln ansöker regeringen om 200 miljoner euro. Till sist vill regeringen att EU-kommissionen satsar pengar som ska användas till startkapital när företagare vill starta företag. De här pengarna är, enligt regeringens lista,  20 miljoner euro.

Just nu är det alltså bara fyra rubriker med planer dit svenska regeringen vill ha pengar. Det är inte särskilt många alls med tanke på andra länder eftersom önskelistan redan uppgår till nära 2 000 ansökningar om EU-pengar. Flest förslag kommer från Belgien med sin 100 sidor långa önskelista.

Enligt finansminister Magdalena Andersson är Sverige inte är det land som har störst behov av att få hjälp med finansiering. Vi har en låg statsskuld och kan låna väldigt billigt på den öppna marknaden.

– Det här är några projekt där vi har bedömt att det finns andra aktörer än staten som är med och där vi tror att de eventuellt skulle få en billigare finansiering via den här listan och den här fonden än ute på öppna marknaden, säger Sveriges finansminister Magdalena Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".