Två hjälparbetare begraver en man som misstänks ha dött av ebola i Monrovia, Liberia. Foto:Abbas Dulleh/TT.
WHO uppger att Sierra Leone nu är det land som drabbats värst av ebolaepidemin. Foto:Abbas Dulleh/TT.

Problem i ebolasargat Sierra Leone

Det värsta katastrofscenariot som utmålats för ebolaepidemin i Västafrika uteblev. Men två stora utmaningar kvarstår: att få till snabba resurser för att få bukt med situationen i Sierra Leone. Och på sikt att bygga upp de drabbade samhällena igen.

Medan ebolasmittan i Guinea och Liberia bromsar in är utvecklingen oroväckande i delar av Sierra Leone.

Världshälsoorganisationen WHO meddelade på måndagen att Sierra Leone nu är det land som drabbats värst av epidemin med 7 798 smittade. I Liberia, som tidigare beräknades vara värst drabbat, har 7 719 smittats. Sammanlagt har omkring 17 800 smittats av ebola.

Målsättningarna för att minska spridningen genom att isolera patienter och säkert begrava kroppar, har uppnåtts i Liberia och Guinea, enligt WHO. Men det finns ingen anledning till optimism:

– Sierra Leone är det största problemet just nu. Det finns inte tillräckligt med vårdplatser och folk dör på gatan. Det viktigaste är att få ordning på den fruktansvärda situationen i Freetown, säger Sveriges ambassadör för global hälsa Anders Nordström, för närvarande rådgivare inom FN om ebola.

Tre saker är grundläggande för att hindra smittan: identifikation, information och säkra begravningar. Där har Liberia haft en systematisk uppföljning och har lyckats bra, enligt Nordström.

Hans roll är att organisera insatserna och se till att det finns resurser på rätt ställe. En del av tiden i Västafrika har gått åt till krismöten med ländernas ledare. Det är bråttom, tusentals ebolasmittade i Sierra Leone saknar vård på grund av bristen på resurser.

– Det här måste fixas i nästa vecka, säger han.

I praktiken handlar det i första hand om att flytta över resurser, bland dem svensk personal, från Liberia.

Världshälsoorganisationen WHO har kritiserats för att ha agerat för långsamt i början av epidemin. Kritik som Nordström håller med om:

– WHO borde ringt i larmklockan tidigare.

Den andra utmaningen, efter den akuta situationen i Sierra Leone, blir att bygga upp de länder vars ekonomi och samhällsfunktioner lamslagits, betonar biståndsminister Isabella Lövin (MP). Inte minst vad det gäller förmågan att själva ta hand om liknande situationer i framtiden.

– Problemet är ofta att medborgarna inte litar på makten, säger hon.

Sverige har bidragit med 560 miljoner kronor till ebolabekämpningen.

– Pengamässigt kan vi inte göra mer nu, utan det handlar om att flytta över insatser från Liberia. Och på sikt hjälpa länderna med återuppbyggnaden, säger biståndsminister Isabella Löwin (MP).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".