Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Alliansen vill göra upp före valet

Tydlighet kring hur statsministern ska utses och ett regelverk för hur den konstellation som har störst parlamentariskt underlag ska kunna genomföra sin ekonomiska politik. Det är två punkter som Alliansledarna hoppas kunna enas med regeringen om före nyvalet i mars nästa år.

I en debattartikel i DN skriver partiledarna för C, FP och KD plus Moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra att de förändringar som krävs kan göras i riksdagsordningen, "antingen genom lagstiftning eller överenskommelser".

De fyra konstaterar att "detta är helt centrala frågor för hur Sverige ska kunna regeras och väljarna förtjänar tydliga besked redan inför extravalet den 22 mars". Alliansledarna skriver vidare att de nu sträcker ut sin hand "till de rödgröna partierna för att gemensamt kunna hitta långsiktiga lösningar framåt. Om vi kan enas om sådana är vi beredda att medverka till att de genomförs utan dröjsmål".

I artikeln upprepar dock Alliansledarna sin kritik av statsminister Stefan Löfven och S-MP-regeringen som de hävdar inte tagit ansvar för det parlamentariska läget.

"I stället för att på allvar bjuda in hela Alliansen för att konkret diskutera formerna för hur landet ska styras har Löfvén återkommit med svävande formuleringar om samverkan", skriver de fyra.

Alliansledarna tar särskilt upp regelverket för röstning i riksdagen i debattartikeln och skriver att "vi är beredda att diskutera hur röstningsreglerna i riksdagen fungerar för att undvika den typ av ansvarslösa agerande som Sverigedemokraterna nu givit exempel på."

Däremot avvisar artikelförfattarna tankar på en så kallad storkoalitionslösning, dels eftersom de "politiska skillnaderna mellan blocken är omfattande" och dels med hänvisning till erfarenheter internationellt och att "de länder som valt denna väg i de flesta fall stärkt förutsättningarna för ytterlighetspartier att växa sig ännu starkare".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".