Facebooks grundare Mark Zuckerberg. Foto: Paul Sakuma/TT.
Facebooks grundare Mark Zuckerberg har avböjt att kommentera uppgifterna om att han läser texter som den kinesiska presidenten skrivit. Foto: Paul Sakuma/TT.

Zuckerberg läser kinesiska presidentens texter

Historien har väckt en hel del uppmärksamhet i USA
0:52 min

Facebooks grundare Mark Zuckerberg får kritik av kinesiska människorättsaktivister för att ha köpt en bok med kinesisk propaganda.

Mark Zuckerberg fick nyligen besök av Lu Wei, chef för internetfrågor i Kina. Wei besökte Facebooks kontor i Silicon Valley.

Inne på Mark Zuckerbergs kontor låg en antologi med den kinesiska presidenten Xi Jinpings tal. Zuckerberg ska ha sagt att han vill "förstå socialismen med kinesiska förtecken". Det är New York Times som berättar den här historien som har väckt en hel del uppmärksamhet i USA.

I boken skriver nämligen president Xi Jingping att internet måste förespråka "hälsosamma och positiva och socialistiska värderingar".

Den kinesiske aktivisten Hu Jia kritiserar Kina för utbredd internetcensur och säger till New York Times att Mark Zuckerberg antingen är okunnig eller skamlös och vill ha tillgång till den enorma kinesiska marknaden.

Facebook och Zuckerberg har avböjt att kommentera händelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".