London. Foto: Matt Dunham/TT.
Foto: Matt Dunham/TT.

Fattigdomen breder ut sig i Storbritannien

"Chockerande att upptäcka"
1:57 min

I Storbritannien presenterades i går en rapport som visar att fattigdom och hunger blivit ett allvarligt samhällsproblem i spåren av ekonomikrisen och åtstramningarna i landet. Rapporten har finansierats av kyrkan och resultatet är chockerande, säger ärkebiskopen av Canterbury, Justin Welby.

– Det var chockerande att upptäcka hur stor fattigdomen och hungern är här i Storbritannien, sa ärkebiskopen i går.

Han berättade om sina reaktioner efter att ha besökt en rad av landets så kallade Food Banks, matbanker, dit människor kan vända sig om de inte har råd att köpa mat. Innan ekonomikrisen och åtstramningspaketen slog till i Storbritannien fanns en handfull sådana i landet. I dag är det närmare 1 000.

Ärkebiskopen jämförde med sina resor i de fattigare delarna av Afrika och sa att han var mer chockerad av det han ser i Storbritannien, eftersom det inte borde vara så just här. Rapporten som presenterades i går har finansierats av kyrkan, men författarna kommer från samtliga stora partier i Storbritannien.

Den konstaterar att hunger har blivit ett allvarligt samhällsproblem i takt med stigande arbetslöshet, nedskurna välfärdssystem och stagnerade eller sjunkande löner. Rapporten föreslår att det ska inrättas ett statligt system med matbanker. I dag drivs sådana av olika kyrkliga samfund och välgörenhetsorganisationer.

Dessutom säger rapporten att systemet för utbetalning av olika former av bidrag måste effektiviseras. Ofta tar det så lång tid att få den ersättning som människor är berättigade till, att maten hinner ta slut för dem.

Den här rapporten har fått stor uppmärksamhet i Storbritannien och mötts av olika reaktioner. Premiärminister David Cameron kallade den "värdefull". Men en av hans partimedlemmar i det brittiska överhuset förklarade att tillströmningen till matbankerna beror på att folk inte vet hur man lagar mat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".