Barn som smittats av malaria ligger på ett sjukhus i västra Kenya. Foto: Karel Prinsloo/Scanpix.

Färre dör av malaria

"Vi måste vara vaksamma"
1:09 min

Antalet människor som dör i malaria har i det närmaste halverats sedan det senaste sekelskiftet enligt nya siffror från Världshälsoorganisationen WHO. Färre människor smittas också, bland annat för att fler fått tillgång till behandling och myggnät.

Men trots att utvecklingen gått framåt, finns flera områden som fortfarande är hårt drabbade, berättar Anna Sjöblom, medicinsk humanitär rådgivare vid Läkare utan gränser.

– I de stora humanitära kriser där vi arbetar just nu som Centralafrikanska republiken och Sydsudan är malaria fortfarande den vanligaste dödsorsaken, och den vanligaste orsaken till att man söker sjukvård. I de västra delarna av Sydsudan har vi behandlat över 60 000 patienter mot malaria hittills 2014.

WHO konstaterar att antalet malariafall i världen har minskat med 47 procent sedan millennieskiftet. Färre personer smittas också.

Orsakerna är framförallt bättre diagnostiska tester och behandling, men också att allt fler använder myggnät, enligt WHO.

Men samtidigt varnar organisationen för att de kommande åren kan bli avgörande för om den positiva utvecklingen kan fortsätta.

Professor Mats Wahlgren som forskat i många år om malaria, menar också att situationen i de malariadrabbade områdena är mycket skör, eftersom det ofta saknas tillräcklig sjukvård och infrastruktur.

– En oro är ju att både malaria och till exempel ebola finns i samma områden. Det här är svaga, fattiga länder där sjukvården och de politiska strukturerna är sköra helt enkelt. Och det gör ju att malarian kan komma tillbaka. Vi måste vara vaksamma. Vi måste fortsätta att arbeta med utrotningsprogrammen som vi gör för närvarande, säger Mats Wahlgren, professor vid Karolinska Institutet,

Anna Larsson
anna.larsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".