Dennis Kabanda vill gärna ha ett jobb inom vården. Foto: Anders Jelmin/Sveriges Radio
1 av 2
Dennis Kabanda vill gärna ha ett jobb inom vården. Foto: Anders Jelmin/Sveriges Radio
Foto: TT
2 av 2
Foto: TT

Hundratusen nya jobb i Sverige

"Räcker inte med praktisk erfarenhet"
1:56 min

Det kommer att skapas många nya jobb de kommande två åren, framför allt inom den offentliga sektorn, enligt Arbetsförmedlingens nya prognos. Men att hitta arbeten till dem som har svårt att få jobb blir allt tuffare, enligt Clas Olsson, biträdande generaldirektör på Arbetsförmedlingen.

– Den stora utmaningen som vi har sett under en längre tid är att andelen av de som är inskrivna hos oss ökar bland de grupper som står längre ifrån arbetsmarknaden. Sedan ser vi växande rekryteringsproblem i den offentliga sektorn som vi har haft ett tag men som nu accentueras, säger Clas Olsson.

De kommande två åren skapas det 105 000 nya jobb, enligt Arbetsförmedlingens prognos. Men samtidigt är det fler som vill ha ett arbete, framför allt på grund av att invandringen ökar. Det gör att arbetslösheten bara sjunker långsamt från 8 procent i år till 7,7 procent 2016.

Personer med svag ställning på arbetsmarknaden, till exempel lågutbildade och utrikes födda, är i dag 65 procent av de arbetslösa. Om två år har gruppen vuxit till nära 75 procent, enligt prognosen.

Arbetsförmedlingen har gjort intervjuer med omkring 10 000 arbetsgivare. Kommuner och landsting är mer optimistiska än tidigare och tror på fler anställda, men de blir samtidigt allt mer bekymrade över att det är svårt att hitta personal, säger Clas Olsson.

– Nu kan man tala om ett rekryteringsproblem på bredden. Förut har det framför allt handlat om läkare, vissa sjuksköterskor och förskollärare, säger Clas Olsson.

På Karolinska sjukhuset i Solna gör bristen på sjuksköterskor att omkring 150 av sjukhusets 1 600 vårdplatser hålls stängda.

– Vi kan inte ge patienter vård i tillräcklig utsträckning och det är ett klart problem för sjukhuset, säger Marie-Louise Orton som är omvårdnadschef på Karolinska.

Dennis Kabanda som söker jobb vill gärna arbeta inom vården, som personligt assistent eller med servicejobb inom restaurang och hotell.

– Man ser att det finns jobb, men de ställer krav på att man måste ha behörighet, så det räcker inte med att man har praktisk erfarenhet, säger han.

Arbetsförmedlingens prognos är något svagare än vad den var förra gången för ett halvår sedan, det beror på att konjunkturen i Europa har blivit sämre. Den svenska exporten påverkas negativt och jobben inom industrin spås minska både 2015 och 2016.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".