Annie Lööf. Foto: Pontus Lundahl/TT.
Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Foto: Pontus Lundahl/TT.

Lööfs tunga kritik - nytt bråk om Arbetsförmedlingen

Det blåser upp till ny strid om Arbetsförmedlingen. Igår avslöjade Ekot att regeringen har beslutat att Agneta Dreber inte längre ska leda utredningen av Arbetsförmedlingens framtid. Nu riktar centerledaren Annie Lööf riktar kritik mot regeringens beslut.

– Jag blir mycket förvånad över att regeringen nu har lagt ner och begravt utredningen och entledigat utredaren, säger Annie Lööf.

Arbetsförmedlingen har mycket lågt förtroende bland allmänheten och för att råda bot på det tillsatte den förra regeringen en utredning i februari i år.

Arbetet skulle ledas av Agneta Dreber, tidigare bland annat chef för Folkhälsoinstitutet. Men för drygt en månad sedan fick Agneta Dreber veta att hon inte längre hade kvar sitt uppdrag.

– Den nya regeringen tyckte väl att man ville byta bemanning, som man uttryckte det, och tillsätta en annan utredare, sade Agneta Dreber i Ekot i går.

Utredningen skulle göra en stor översyn av hela Arbetsförmedlingen. I uppdraget ingick att visa hus man skulle kunna konkurrensutsätta Arbetsförmedlingen, efter mönster från bland annat Australien. Fler skulle få jobb, enligt centerledaren och tidigare näringsministern Annie Lööf.

– Det här var ju ett arbete som alliansen drog igång för att få fler som förmedlar jobb, för att öka matchningen på arbetsmarknaden och lära av andra länder som har lyckat sänka arbetslösheten. Jag är mycket förvånad över att socialdemokraterna gör på detta sätt, säger hon.

Är inte det här ett område som det vore bra att samverka på över blockgränserna?

– Jo, det är definitivt ett område där vi behöver samverka över blockgränserna. Det är därför jag är så förvånad över att socialdemokraterna och miljöpartiet nu, i regeringsställning, har valt att begrava den utredning som väldigt många har efterfrågat.

Ekot har sökt arbetsmarknadsminister Ylva Johansson för en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".