Isabella Lövin. Foto: TT
Isabella Lövin. Foto: TT

Trots regeringskrisen planeras ny strategi för bistånd

"Något som vi verkligen har stor nytta av"
1:50 min

Sveriges biståndsminister, Isabella Lövin, planerar en ny kommunikations- och informationsstrategi. Detta trots att regeringen nu, på grund av nederlaget i omröstningen om budgeten, måste koncentrera sig på åtgärder som inte kostar extra pengar.

Syftet med Lövins nya strategi är att ge svenska biståndsorganisationer möjlighet att ta fram granskande och kritiska rapporter om hur biståndet används. Det är något man kan göra trots det osäkra politiska läget, menar biståndsministern.

– Vi vill att informations och kommunikationsanslaget ska kunna gå till opinionsbildning och debatt och inte bara till ren information om biståndets verkningar som den tidigare regeringen har velat inrikta civilsamhällets organisationer till, säger hon.

Isabella Lövin träffar i dag alla svenska biståndsorganisationer, eller civilsamhällesorganisationer som det heter.

Ett av huvudbudskapen är att bidragen som betalas till information om biståndet också på nytt ska kunna användas för att göra kritiska rapporter. Isabella Lövin har flera exempel på när kritisk granskning har påverkat biståndet positivt.

– Skatteflykt är ett exempel på där civilsamhällets organisationer har visat på att det försvinner tio gånger så mycket pengar ifrån U-länderna mot vad vi ger i bistånd via skatteflykt. Det här är ju någonting som vi verkligen har stor nytta av, den här typen av information och debatt, säger Lövin.

Tillsammans med den rödgröna regeringen har Isabella Lövin framhållit att 500 miljoner kronor av additionella medel, alltså pengar utanför biståndsramen, går till miljösatsningar i den gröna miljöfonden. Den ska hjälpa de mest utsatta utvecklingsländerna som hotas av till exempel stigande vattennivåer.

Men att det nu är den borgerliga budgeten som gäller från första januari gör att även dessa pengar måste tas ur biståndsramen, det vill säga att planerade hjälpprojekt får dras ner. Detta vill inte Isabella Lövin göra nu, hon vill istället skjuta upp betalningen till den gröna fonden.

– Den gröna klimatfonden har ju ännu inte blivit operativ, så att jag hoppas att vi kan skjuta upp den här betalningen till efter valet den 22 mars.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".