Utställningschef Liv Astrid Sverdrup vid montern där Malalas blodiga uniform visas. Foto: Jens Möller/Sveriges Radio
1 av 2
Utställningschef Liv Astrid Sverdrup vid montern där Malalas blodiga uniform visas. Foto: Jens Möller/Sveriges Radio
På fredag öppnar utställningen om årets fredspristagare på Nobels Fredscenter. Foto: Jens Möller/Sveriges Radio
2 av 2
På fredag öppnar utställningen om årets fredspristagare på Nobels Fredscenter. Foto: Jens Möller/Sveriges Radio

Malalas blodiga uniform ställs ut

"Det kommer att vara starkt att se den"
1:36 min

En blodig skoluniform lär bli den stora publikdragaren till Nobels Fredscenter de kommande månaderna. Uniformen är den som Malala Yousafzai hade på sig när hon blev skjuten i huvudet av en taliban 2012. På fredag öppnar en utställning kring årets två mottagare av Nobels fredspris och vår Norgekorrespondent har fått en förhandstitt.

Uniformen finns i en glasmonter. Den långa sjalen var tidigare vit, men är nu rödbrun av Malalas blod. Det var i oktober 2012 som den då 15-åriga förkämpen för flickors rätt till utbildning blev skjuten i huvudet av en taliban.

Den pakistanska flickan svävade mellan liv och död, men klarade sig. Nu är Malala tidernas yngsta mottagare av Nobels fredspris. Hon delar priset med indiern Kailash Satyarthi, som i över 30 år har arbetat aktivt för att stoppa barnarbete.

Utställningschef Liv Astrid Sverdrup tackade direkt ja när Malala erbjöd att låna ut sin blodiga uniform till utställningen på Nobels Fredscenter. Fast hon medger att hon inte vet hur besökande barn och unga kommer reagera.

– Det kommer att vara starkt för många att se den. Samtidigt tror jag att det är modigt och riktigt att visa den, säger Liv Astrid Sverdrup.

– De flesta barn känner till Malala, även tonåringar. Hon är kanske världens mest berömda tonåring, och hon är känd för en sak; kampen för skolgång. Så jag tror att det är viktigt att se, konkret, vad hon har offrat.

– Samtidigt är hon ju faktiskt inte död. Hon har överlevt, och det är därför vi har bilderna vid sidan av också, för att visa att hennes kamp fortsätter, säger utställningschefen.

I dag klockan 13 framträdde Malala Yousafzai och Kailash Satyarthi på en gemensam presskonferens på Nobelinstitutet i Oslo. Samma tid i morgon kommer de att ta emot årets fredspris vid en ceremoni på rådhuset i Oslo.

Enligt flera bedömare är årets pristagare de minst kontroversiella på flera år, åtminstone sedan Martti Ahtisaari fick priset 2008 för sina insatser som fredsmäklare. Barack Obama, Liu Xiaobo och EU hör till de fredspristagare som har vållat debatt i olika delar av världen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".