Ulrika Falk, Göteborgs räddningsmission
1 av 2
Ulrika Falk är samordnare för Göteborgs räddningsmissions arbete med fattiga EU-migranter. Foto: Joel Wendle
EU-migranter
2 av 2
Foto: TT

Svårt för EU-migranter att få vård

"Otydligt vad kvinnorna har rätt till"
1:54 min

Det är ofta svårt för EU-migranter i Sverige som inte har något europeiskt sjukförsäkringskort att få hjälp med viktig vård. Det vittnar flera frivilligorganisationer om. 

En av dem som upplever att det är svårt att hjälpa fattiga EU-migranter att få viktig vård är Ulrika Falk på Göteborgs räddningsmission. Hon har bland annat stött på problem när hon försökt hjälpa gravida kvinnor att få hjälp med mödravård. 

– Det är otydligt vad kvinnorna har rätt till egentligen. Det är svårt. Ibland när vi ringer till mödravårdscentraler som vi inte har regelbunden kontakt med så brukar de kräva betalning, säger hon.

Sedan förra året har papperslösa som uppehåller sig i Sverige rätt till viss subventionerad vård. Men de fattiga EU-migranter som idag tigger eller säljer gatutidningar i många svenska städer räknas av vården ofta inte in i gruppen papperslösa.

Många av dem har inte heller det europeiska sjukförsäkringskort från sitt hemland, som de egentligen borde ha rätt till som EU-medborgare.

-- Majoriteten av dem vi träffar tillhör Europas största minoritet och har inte heller i sitt hemland kvalificerat in för sjukförsäkring. Så man har inget sjukförsäkringskort med sig, säger Ulrika Falk. 

I Härnösand nekades nyligen en gravid kvinna en ultraljudsundersökning, trots oro över att något var fel med barnet.  Det slutade med ett akut kejsarsnitt och det visade sig att barnet hade en allvarlig missbildning och dog.

Efter den händelsen uttalade sig primärvårdschefen för landstinget i Västernorrland, Markus Kallioinen, i P4 Västernorrland om situationen och sa då så här: 

– Just för tiggare, som är ett relativt nytt fenomen för oss här i norr i alla fall, så har vi inte hunnit gå igenom vad som gäller och vad som inte ska gälla. Vi har inte regelverken riktigt klara för oss. 

Också på Socialstyrelsen har man genom frågor från vårdcentraler och sjukhus märkt att det finns en osäkerhet kring hur EU-migranter utan sjukförsäkringskort ska hanteras. 

– Vi har hamnat i en situation där det trots att det handlar om EU-medborgare ändå är oklart om de omfattas av den reglering som gäller för EU-medborgare att erhålla nödvändig vård i andra länder, säger Hossein Kamali, jurist på Socialstyrelsen.

Hossein Kamali säger att EU-migranter åtminstone i vissa fall kan betecknas som papperslösa och därmed har rätt till vård enligt den lag som kom förra året.   

– Det är komplexa frågor och det är klart att vården kan behöva hjälp att klargöra de här frågorna, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".