Klimatmötet i Lima. Foto: EITAN ABRAMOVICH/TT
Klimatmötet i Lima. Foto: EITAN ABRAMOVICH/TT

Många knäckfrågor på klimatmöte i Lima

Ska försöka få fram underlag till klimatavtal
1:55 min

Under tisdagen kommer FN-chefen Ban Ki-Moon och ministrarna från över 100 länder till Peru och FN:s klimatmöte i Lima. De ska försöka få fram ett underlag för ett klimatavtal till nästa års möte i Paris. Många knäckfrågor återstår i det dokument som ministrarna ska få på bordet.

Två utkast har levererats av de tjänstemän som i en vecka förberett här i Lima inför ministrarnas ankomst. Det ena är ett slags karta över vilka beståndsdelar som ett kommande klimatavtal skulle kunna innehålla.

Det andra dokumentet har sex olika förslag på en mall för hur länderna ska redovisa vad de ska göra för att minska utsläppen och bidra till klimatanpassning.

Att detta papper blir klart i Lima är avgörande, för det utgör en slags blankett varje land ska fylla i nu i vår, och ge till FN för att man ska hinna klart till Paris-mötet.

Men i utkasten finns olika alternativ. Det finns mycket kvar som kan vålla låsningar, då alternativen ska sållas bort.

Vissa parter vill ha en lista över vilka länder som bör åta sig att minska utsläppen, medan andra anser att alla ska minska utsläppen på en glidande skala.

En annan diskussionsfråga är hur bindande ett avtal ska vara, eller om det räcker med mer frivilliga åtaganden. Åsikterna går också isär om hur länge ett kommande klimatavtal ska gälla.

Här i Lima välkomnar miljörörelsen alternativet om ett femårigt avtal. Det skulle enligt dem betyda att man snabbare kan förnya kraven på klimatåtgärder, medan till exempel EU med sitt klimatpaket till 2030 hellre vill ha längre period.

Det finns också olika meningar om det ska gå att backa från sina utsläppslöften och i vilka situationer, eller om det enbart ska gå att skärpa kraven. Det finns länder som protesterar mot detta att enbart skärpningar är möjliga, för de anser det går ut över den nationella beslutsrätten.

Resten av veckan kan förhandlingarna om alla olika alternativ skulle kunna liknas vid ett rävgryt, med många olika utgångar. Det vill till att hitta rätt om förhandlarna ska komma i närheten av att begränsa utsläppen så att jordens medeltemperatur inte ökar med mer än två grader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".