Bombade hus i staden Donetsk i östra Ukraina. Foto: ERIC FEFERBERG/TT
Bombade hus i staden Donetsk i östra Ukraina. Foto: ERIC FEFERBERG/TT

Ny vapenvila i Ukraina

"Kanske att vapenvilan håller i ett dygn men inte mer"
1:36 min

I östra Ukraina har det idag återigen utlysts vapenvila. Åtminstone i Donetskområdet verkar den hittills  hålla, rapporterar Ekots utsände i staden.

– Tack gode Gud att de kan enas om någonting, människorna här är trötta på allt krigande så man kan hoppas att vapenvilan håller, säger Igor på väg till jobbet.

Formellt har det rått vapenvila i östra Ukraina i mer än två månader men det har varit ständiga brott och närmare tusen människor har dödats sedan dess.

Idag har man återigen förklarat att vapnen ska tystna och åtminstone i den största staden Donetsk har det verkligen varit lugnt, det har inte som i vanliga fall hörts artiellerield, från den andra stora staden Luhansk rapporteras det dock om fortsatt skottlossning. Och pensionären Irina i Donetsk har inte större förhoppningar för sin stad.

– Kanske att vapenvilan håller i ett dygn men inte mer, säger Irina. Hon hoppas att de i varje fall inte kommer att skjuta i natt, som hittills.

För en tid sedan träffades grannhuset, säger hon och en hel familj dödades, föräldrarna och två barn. Efter det har hon bott nere i källaren men hon har inga tankar på att åka iväg från Donetsk.

Idag var det också tänkt att representanter för Ukraina, Ryssland och separatisterna skulle ha mötts i Vitrysslands huvudstad Minsk för att diskutera en mer långsiktig vapenvila. Det mötet blev dock inte av men det väntas äga rum någon av de närmaste dagarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".