Inrikesminister Anders Ygeman (S) och Beatrice Ask (M). Foto: TT
Inrikesminister Anders Ygeman (S) och Beatrice Ask (M). Foto: TT

Politiker beredda ändra lagen efter häkteskritik

"Jag vill öka kontakten med andra människor"
2:03 min

Efter den senaste kritiken om långa häktestider och isolering i svenska häkten säger inrikesminister Anders Ygeman att han är beredd att ta intitiativ till lagändringar om det behövs.

– De som sitter väldigt länge har ju också haft väldigt tuffa restriktioner. Då har man infört möjligheten att överklaga restriktion för restriktion, men jag vill också gå vidare och kräva att en åklagare anmäler till en högre åklagare när restriktionerna har pågått under en tid.

– Jag vill också öka kontakten med andra människor under häktningstiden. Väldigt många sitter idag helt isolerade och får bara träffa andra människor en extremt kort tid, säger Anders Ygeman.

Trots år av kritik mot Sverige från Europarådets och FN:s tortyrkommitter är det fortfarande en stor del av de som är häktade som är inlåsta ensamma på sina rum nästan alla dygnets timmar, och det finns också fall där personer varit häktade under flera år.

Kriminalvården har idag som målsättning att alla häktade ska ha minst två timmars kontakt med andra människor, men det målet klarar man inte, enligt Kriminalvårdens chefsjurist.

Inom åklagarmyndigheten pågår nu ett arbete för att ta fram nya riktlinjer för åklagarna gällande de restriktioner som häktade beläggs med för att inte kunna påverka brottsutredningen. Det handlar både om att minska omfattningen av restriktionerna och minska tiden, enligt åklagarmyndigheten.

Inrikesminister Anders Ygeman säger att han nu avvaktar Riksåklågarens redovisning av det arbetet och därefter ska ta ställning till vilka lagändringar som kan bli aktuella.

Beatrice Ask, moderat ordförande i justitieutskottet, säger också hon att det behövs en rad åtgärder för att komma åt problemet med långa häktestider.

– Även domstolar har rapporterat att man är bekymrad över att komplicerade ärenden ofta drar ut på tiden och för med sig långa häktestider. Så det handlar ju både om reglerna för häktningen som sådan, men också att arbeta med att bättre hantera komplicerade ärenden.

– Skälen till att personer häktas är ju att man har en allvarlig misstanke om grova brott och skälen till häktningen är ju att man inte ska kunna försvinna, undanröja bevis eller försvåra utredningen. Men i de väldigt komplicerade ärendena tar det ofta väldigt lång tid, och då blir det i det närmaste orimligt, och det där måste vi komma tillrätta med, säger Beatrice Ask.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".