Grekland farligt nära ny kris

Vänstern skulle vinna nyval
1:30 min

Grekland kan vara på väg mot ekonomiskt kaos igen, om det blir nyval. Idag har aktiekurserna rasat och räntorna stigit till krisnivåer.

Aktiekurserna på börsen i Aten hade när det var som värst i eftermiddag fallit med nästan tolv procent.
Det är det värsta raset på 27 år.
Och räntorna på grekiska tioåriga statsobligationer steg till över sju och en halv procent, det vill säga en bra bit över vad ett euroland anses klara av.

Anledningen är att premiärminister Antonis Samaras i går utlyste nyval till presidentposten med en första valomgång redan nästa vecka. Det är parlamentet som väljer president.
Presidenten har en närmast formell roll, men grundlagen säger att om en president inte kan utses med tillräckligt stor majoritet, så måste det utlysas nyval till parlamentet. Och just nu har premiärminister Antonis Samaras mycket långt till majoritet för sitt förslag.

Alla opinionsundersökningar visar, att ett nyval skulle vinnas av partiet Syriza, den radikala vänstern.

Syriza är starka motståndare till hela det åtstramningsprogram som tvingats fram av de internationella långivarna, som villkor för de nödlån som Grekland behövde för att inte gå i statsbankrutt. Syriza vill också upphäva mycket av de åtstramningar som landet genomfört.

Parlamentet antog i går en budget som nästan är i balans för första gången på 30 år. Men Syriza anser, att pensioner och minimilöner ska återställas till den nivå de hade innan krisen slog till och alla privatiseringar av statliga företag ska stoppas. Det skulle bland annat finansieras genom att Europas skattebetalare efterskänker en stor del av Greklands skulder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".