Två personer med ett paraply är ute och går i kraftig blåst. Foto: Johan Nilsson/TT.
När det första ovädret dragit förbi kommer nästa in över södra Sverige. Foto: Johan Nilsson/TT

Oväder på väg in över Sverige

Flera oväder är på väg in över Sverige. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för hård vind och nederbörd i fjällen och för kraftig nederbörd i södra Götaland. Och på fredag väntas stormbyar i södra Sverige.

– Ett lågtryck är på väg in västerifrån under kvällen och natten och i anslutning till det ökar vinden i fjällen. Längs hela fjällkedjan varnar vi för mycket hård vind, mellan 15 och 20 meter i sekunden, säger Emil Björck, meteorolog på SMHI.

Lågtrycket påverkar resten av landet i form av nederbörd, och över Jönköpings län väntas den komma i form av snö. Där har SMHI utfärdat en klass 1-varning.

– Det väntas kraftigare nederbörd i södra Götaland. Varningen gäller över sydsvenska höglandet och ju högre terräng desto större blir risken, säger Emil Björck.

Ovädret slår till mot Storbritannien i natt och där varnar den nationella vädertjänsten Met Office för vindstyrkor på upp till 35 meter per sekund och extremt höga vågor längs landets västkust. När lågtrycket kommer till Sverige väntas det inte nå upp till samma vindstyrkor.

– Det är kopplat till samma lågtryck, men det händer lite med lufttrycket på vägen därifrån. Det blir blåsigt i fjällen och vinden kommer att öka även i södra Sverige, men vi når inte lika högt som i Storbritannien.

På torsdagen avtar vinden, men på fredagen är det dags för nästa oväder som väntas ställa till med rejäla problem i Götaland. Då rör sig ett intensivt lågtryck från Nordsjön österut.

– Lågtrycket ser ut att bli som djupast över oss den här gången och det ser ut att bli stormbyar i södra Sverige.

Ovädret väntas slå till under fredag kväll och natten mot lördag och det finns risk för stormbyar med en styrka på 25 meter i sekunden för alla län i de södra delarna av Sverige. Skulle prognoserna stå sig innebär det en klass 2-varning från SMHI, som man i så fall går ut med på torsdagen. En klass 2-varning utfärdas när väderutvecklingen kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

– Varningar går ut tidigast 24 timmar innan en väderhändelse. Men ändras timingen kan prognosen ändras, det blir tydligare ju närmre vi kommer, säger Emil Björck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".