CIA-chefen John Brennan, som även hade en toppost under George Bushs första år som president. Foto: Mandel Ngan/AFP/TT
1 av 2
CIA-chefen John Brennan, som även hade en toppost under George Bushs första år som president. Foto: Mandel Ngan/AFP/TT
Rapporten om CIA avslöjar de tveksamma metoderna. Foto: TT
2 av 2
Rapporten om CIA avslöjar de tveksamma metoderna. Foto: TT

USA:s förhörsmetoder värre än befarat

Fick inte sova på en vecka
1:42 min

CIA:s förhörsmetoder av misstänkta terrorister efter 11 september-attackerna var värre och mer omfattande än tidigare känt. Det visar den rapport som just blivit offentlig.

George W Bush gav efter attackerna CIA befogenhet att genomföra nya ”förstärkta förhörsmetoder”, något som kritikerna kallat en omskrivelse för tortyr. En kontroversiell förhörsmetod som användes var bland annat skendränkning.

– Det ledde till att de blev medvetslösa, spydde vatten och ibland var nära att drunkna, står det i rapporten, berättar Ekots utsända Fernando Arias från Washington.

Av rapporten framgår även att de misstänkta duschades iskallt, hölls isolerade i kalla celler och inte tilläts sova på upp till en vecka.

Rapporten har tagits fram av den amerikanska senaten. Den har tagit flera år att sammanställa och är en genomgång av den amerikanska underrättelsetjänsten CIA:s förhörsmetoder efter terrorattackerna den 11 september 2001.

Bush stängde ner flera av programmen innan han lämnade posten som president. Barack Obama stoppade dem helt 2009. Obama säger i samband med att rapporten nu offentliggjorts att tortyren stod i kontrast mot amerikanska "värderingar". 

– Det var därför jag otvetydigt bannlyste tortyr när jag tillträdde, därför att ett av våra mest effektiva verktyg i kampen mot terrorism och att hålla amerikaner säkra är att vara trogna våra ideal.

En av slutsatserna i rapporten är att förhörsmetoderna inte var en framgångsrik metod för att samla in underrättelseinformation eller för att få fångar att samarbeta. Men John Brennan, nuvarande CIA-chef som hade en topposition inom myndigheten under George W Bushs första år som president, säger att förhörsmetoderna mot al-Qaida-misstänkta hjälpte till att förhindra attacker.

Han medger att det har begåtts misstag, men säger samtidigt att CIA:s egen granskning har visat att hårda förhör "gav underrättelseinformation som hjälpte till att stoppa planer på attacker, fånga terrorister och rädda liv", enligt nyhetsbyrån AFP.

Då innehållet i rapporten kan riskera att provocera fram våldsamma reaktioner runtom i världen har man i länder som Pakistan, Jemen, Egypten och Libyen och Irak nu höjt säkerheten vid de amerikanska beskickningarna. I Afghanistan har man höjt säkerheten hos de kvarvarande trupperna.

– USA har också intensifierat signalspaningen av extremiströrelser som al-Qaida och IS för att hålla reda på hur de kan tänkas reagera, säger Fernando Arias.

Dianne Feinstein, ledande i den amerikanska senatens underrättelseutskott, presenterade rapporten i senaten i Washington. Hon säger att några runtom i världen kommer att försöka använda rapporten för att rättfärdiga onda handlingar eller uppmana till mer våld, rapporterar AFP.

– Vi kan inte hindra det. Men historien kommer att döma oss för vårt engagemang för ett rättvist samhälle styrt av lag, och viljan att möta en ful sanning och säga "aldrig igen".

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".