Över 150 000 människor var trångbodda i Sverige förra året, enligt SCB. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.
Över 150 000 människor var trångbodda i Sverige förra året, enligt SCB. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.

Allt fler trångbodda i storstäderna

Nima, 17 år: "Det är jättesvårt för mig"
1:23 min

Mer än var tionde i åldern 16 till 34 år är trångbodd i storstadsregionerna. Som trångbodd räknas de som är minst tre på varje sovrum. Det visar siffror från Statistiska centralbyrån, SCB.

Hur bor du? Trångbodd? Dela gärna med dig på sociala medier via #unggranskning.

Nima Adan är 17 år och bor i Biskopsgården i Göteborg. Här delar hon rum med sina tre bröder och tycker det är jobbigt till exempel när hon ska byta kläder.

– Vi är sex i hela familjen, vi har bara två sovrum. Det är jättesvårt för mig också och jag är bara en tjej. Jag sover med mina bröder, till exempel om jag ska byta kläder så vill de inte gå ut ur rummet, säger 17-åriga Nima Adan i Göteborg.

Enligt Statistiska centralbyrån var över 150 000 människor trångbodda i storstadsområdena förra året. Mer än hälften av dem var i åldrarna 16 till 34 år, en siffra som ökat stadigt de senaste fem åren.

Som trångbodd räknas här en familj där tre eller fler personer delar på ett sovrum. Det är inte helt oväntat i Stockholmsområdet som trångboddheten är mest utbredd och av alla som bor trångt är mer än hälften unga. 24-åriga Sofia Taha bor i en av landets mest trångbodda kommuner, Botkyrka i södra Storstockholm:

– Vi var två vuxna och ett barn på tolv kvadratmeter, så länge kärleken finns så funkar det ju, säger Sofia Taha.

Av de tio kommuner som har minst boendeutrymme per person finns åtta kommuner i Storstockholm. Förutom Sofia Tahas hemkommun Botkyrka är det även Stockholms stad Sundbyberg och Solna där invånarna tränger ihop sig mest.

– Vi har en trångboddhet i stadens centrala delar som är en vald trångboddhet och vi har en trångboddhet i förortsområdena där vi har många flyktingar och det är människor som har svårt att hitta något på marknaden och det byggs ju inte direkt för den gruppen heller, säger Hans Lind, bostadsforskare på Kungliga tekniska högskolan KTH i Stockholm.

Enligt Lind är situationen med trångboddhet till viss del är ett resultat av att det nu kommer många flyktingar till Sverige.

– Kommer det släktingar från krigszoner är det väldigt svår att säga nej. Konsekvensen blir att det blir fler familjer som bor trångt, säger Hans Lindh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".