Märkesväskor, fotbollströjor, mobiltelefoner, elektroniktillbehör, Ipad-fodral och märkesjackor var några av de piratkopierade varor som Tullverket stoppade i operation Brännmärkt som de hade under två veckor i oktober. Inklippt: Per Holgersson, nationell expert på immateriell rätt på Tullverket. Foto: Karin Wettre/Sveriges Radio
Märkesväskor, fotbollströjor, mobiltelefoner, elektroniktillbehör, Ipad-fodral och märkesjackor var några av de piratkopierade varor som Tullverket stoppade i operation Brännmärkt som de hade under två veckor i oktober. Inklippt: Per Holgersson, nationell expert på immateriell rätt på Tullverket. Foto: Karin Wettre/Sveriges Radio

Nya mönster bland dem som smugglar piratkopior

"En väloljad brottslig organisation bakom"
2:25 min

I en stor operation mot paket och försändelser har Tullverket hittat många tusen piratkopierade varor som märkeskläder, exklusiva väskor, mobiltelefoner och parfymer.

Per Holgersson är nationell expert på immaterialrätt på Tullverket och han ser nya mönster för smugglarna.

– Vi ser en ökning framför allt för handeln via internet, vi ser allt fler mindre försändelser. Vårt arbetssätt har förändrats, och komplicerats, väldigt mycket mer kommer via post och kurirtrafik.

Tidigare såg Tullverket vissa typer av klockor och kläder, men nu finns alla typer, som bildelar, smink, konfektion, tandkräm, tvättmedel, säger Per Holgersson.

Vi träffas i Tullverkets lokaler ute på Arlanda. På ett stort bord har Per Holgerson lagt upp en liten del av de 10 000 piratkopierade produkter som tullen beslagtog i 300 kontroller på flygplatser och hamnar i Stockholm, Göteborg och Malmö under två veckor i oktober.

Vad är det där för väska, är det Hermès?

– Ja, det där är väl en lämplig julklapp för en del damer. Jag vet inte exakt vad den kostar i nypris, men jag kan tänka mig 20 000-30 000 kronor i original, men i det här fallet rör det sig om några hundralappar om man importerar den från Kina. 

60 kontroller ledde till att man stoppade piratkopierade produkter och de beräknas ha ett värde på sammanlagt fem miljoner kronor.

– Dels är det i vanlig ordning väldigt mycket sportartiklar, som fotbollströjor. Och så har vi annat smått och gott, elektroniktillbehör, mobiltelefoner, och tillbehör. Vi ser att när det släpps en ny mobiltelefon tar det inte lång tid innan kopiorna kommer också. Och de kan vara rätt svårt att upptäcka också. 

Och det här, vad är det för klocka?

– Rolex.

Varför trodde ni att det var en piratkopia?

– Vi fattade misstankar när den kommer in. Den kom i en plastpåse, normalt sett brukar inte den här typen av klockor komma i plastpåse, säger Per Holgersson.

Tullverket brukar göra mellan 400-500 ingripanden varje år av de piratkopierade varorna och då kan det röra sig om 100 000 varor. Och enligt Per Holgersson rör det sig om brottsliga nätverk som ligger bakom den smuggling som når EU:s gränser.

– Varje år stoppas 100 miljoner inom EU. Om vi stoppar 100 miljoner så kanske det tillverkas 5 eller 10 gånger så mycket i Kina och där måste det finnas en väldigt väloljad brottslig organisation bakom, tyvärr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".