Skohandlaren Tetsuji Kobayashi ser inga förbättringar i ekonomin, många av hans kunder hör till förlorarna när yenen har sjunkit i värde och momsen höjts. Foto: Kristian Åström / Sveriges Radio
1 av 2
Skohandlaren Tetsuji Kobayashi ser inga förbättringar i ekonomin, många av hans kunder hör till förlorarna när yenen har sjunkit i värde och momsen höjts. Foto: Kristian Åström / Sveriges Radio
Shinzo Abe. Foto: TT
2 av 2
Premiärminister Shinzo Abes ekonomiska metoder har fått namnet abenomics. Foto: TT

Klassklyftornas Japan går mot val

På söndag går Japan till val. Den sittande premiärministern Shinzo Abes förväntas vinna stort, men hans metoder för att få fart på ekonomin kritiseras.

Centralbankens stora penningstimulanser som än inte lyckts få upp till växten, har lett till ökade inkomstskillnader:

– Några fördelar har vi inte sett. Effekterna av abenomics har inte nått ned till oss, säger Tetsuji Kobayashi, som tillsammns med sin far driver en skobutik på gågatan Jizo Dori i shoppingdistriktet Sugami i Tokyo.

Vid fyra-tiden på eftermiddagen är det tomt i hans butik, och han visar stolt upp sina tyska kvalitetsskor för motsvarande 3 000 kronor.

Men de som han numera säljer mest av är tillverkade i syntet i Kina och kostar motsvarande två till tre hundra kronor paret.

– Våra kunder, äldre människor utan aktier, hör inte till vinnarna, förklarar han.

På söndag går Japan till val. Premiärminister Shinzo Abe söker ett nytt mandat för sin ekonomiska politik, även kallad abenomics, och just nu pågår en debatt om vinnare och förlorare.

Trots tal om stora reformer så är hittills främst centralbankens sedelpress som gått varm. Yenen har sjunkit och det hjälper exportindustrin där löner ochbonusar höjts.

Tokyobörsen har skjutit i höjden, men lönerna för de flesta står stilla, och importenrade varor som skorna i Tetsujis butik, har blivit dyrare.

I ett land som hyllat sin förmåga att fördela välstånd och hålla tillbaka allt för stora inkomstskillnader, ifrågasättts nu effekterna av politiken.

Men få ser något politiskt alternativ, säger skohandlaren Tetsuji Kobayashi. Trots att han själv är kritisk, övervägar han ändå liksom många andra japaner att på söndag lägga sin röst på Shinzo Abe.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".