Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP). Foto: Henrik Montgomery/TT.
Miljöminister Åsa Romson håller tal vid klimatmötet i Lima i dag klockan 16 svensk tid. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Romson optimist inför tal vid klimatmötet

Åsa Romson: "Nu har vi en annan diskussion i världen generellt"
1:45 min

I Lima har ministrar från drygt 100 länder, däribland Sveriges klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP), kommit till FN:s klimatmöte för att delta i förhandlingarna under resten av veckan. I dag klockan 16 svensk tid ska hon tala till klimatmötet och hon tänker tala om positiva klimatinvesteringar och ansvar för framtiden.

– Jag kommer att trycka på vårt globala ansvar. Vår generations stora utmaning är just att hitta en väg att tackla klimatproblemen. Och vi är skyldiga det våra barn och kommande generationer.

Åsa Romson framhåller också att åtgärder för att hejda utsläppen i många länder samspelar med bättre hälsa och innovationer som ger mer jobb och hon säger sig vara nöjd över ett ökande intresse för klimatfrågan bland företag och investerare:

– Nu är ju inte bara många företag här och tycker det är viktigt att finnas på klimattoppmötena för att höra hur trenderna går och utbyta businessmodeller och liknande, utan också flera starka finansiärer.

Hon fortsätter:

– Att man har fått den finansiella sektorn att inse att ska man vara hållbar i framtiden så ska man nog finansiera i just det där som föder tillväxt i form av fler jobb och bättre hälsa och mindre utsläpp. Och det är väldigt viktigt för det kommer att behövas kapital till den där omställningen.

Före klimatmötet var Åsa Romson optimist inför förhandlingarna för att nå ett klimatavtal i Paris nästa år. Nu har hon sett det utkast som ska knådas vidare här i Lima och även om länderna har olika syn på vem som ska göra vad och hur mycket för att minska utsläppen, och för att anpassa samhällen till klimatförändringar så tror hon på framsteg.

– Nu har vi en annan diskussion i världen generellt. Väldigt mycket av klimatarbetet är ju förknippat med positivt arbete för människors hälsa, för stadsutveckling och inte minst naturligtvis för samhällen som klarar sig mot de klimatförändringar som redan har kommit.

– Så jag tror vi har börjat bryta upp den här olyckliga positionen att länder måste markera så mycket att jag har minsann inga möjligheter, jag kan så lite, jag behöver stöd. Om alla säger så, så kommer man inte framåt, säger klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".