Anställd moppar golvet på CIA:s huvudkontor. Foto: J. Scott Applewhite/TT.
CIA motsätter sig anklagelsen om att ha ljugit och fört kongressen bakom ljuset. Foto: J. Scott Applewhite/TT.

CIA-rapport vållar debatt i USA

Mångfacetterad debatt om rapporten
2:09 min

I USA har rapporten om de förhörsmetoder som använts av den amerikanska underrättelsetjänsten CIA vållat en livlig debatt. En av slutsatserna i rapporten, att förhören inte gav någon avgörande information för USAs säkerhet, kritiseras både av CIA och republikaner i kongressen.

– Det finns inget stöd för de slutsatser som finns i rapporten, sa den vice ordföranden i senatens underrättelseutskott republikanen Saxby Chambliss i ett uttalande efter att rapporten blivit offentlig.

Utredningen som gjorts av demokraterna i underrättelseutskottet tar upp de förhörsmetoder som CIA använde mellan 2001 och 2009. Metoder som beskrivs mer brutala än vad som tidigare varit känt. En fånge ska ha utsatts för skendränkning 183 gånger, en annan frös ihjäl i fångenskap, andra tvingades vara utan sömn i flera dagar. En av dem i över en vecka.

Utredningen kommer också fram till att förhören inte resulterat i någon avgörande eller särskilt viktig information. Just den slutsatsen har väckt starka reaktioner, inte minst från underrättelsetjänsten CIA.

I ett skriftligt uttalande skriver den nuvarande CIA-chefen John Brennan att informationen visst varit, och fortfarande är, avgörande för arbetet mot terrorismen. CIA motsätter sig också anklagelsen om att man medvetet ljugit och fört kongressen bakom ljuset gällande de förhörsmetoder som använts.

Även Vita Huset har gett sig in i den känsliga debatten och president Barack Obama menar att metoderna "ligger utanför USA:s värderingar som nation". Obama har sedan tidigare slagit fast att fångar har torterats.

Men debatten är mångfacetterad. Flera republikaner i kongressen kritiserar också själva offentliggörandet av utredningen och anklagar demokraterna i underrättelseutskottet för att försöka plocka politiska poäng.

Riskerna är många, sa den republikanske senatorn Saxby Chambliss i sitt uttalande, dels för hämndaktioner mot USAs personal utomlands och dels för de människor som tillfångatagits av al-Qaida och IS.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".