fallen gran kristinehamn
1 av 2
Granen på Södra Torget i centrala Kristinehamn bröts på mitten. Foto: Anders Kjellberg/TT
hårda vindar göteborg
2 av 2
Oväder i Göteborg. Foto: Margareta G Kubista/TT

Hårda vindar orsakar strömlöshet

Det blåser hårt i stora delar av Sverige, i Västra Götaland har vindarna uppmätts till 25 meter per sekund. Tusentals hushåll var under morgonen strömlösa i olika delar av landet.

– Det är väldigt många träd som fallit, främst i Västra Götaland, Halland, Jönköping och Värmland. Det påverkar förstås framkomligheten men vad vi kan se har ingen enskild riktigt allvarlig olycka inträffat, säger Anders Klarström, presstalesman på SOS Alarm.

Under morgonen var flera tusen hushåll utan ström, bland annat i Halland och i Värmland. Strömmen har kommit tillbaka genom omkopplingar, men strax efter klockan 11 var fortfarande drygt 800 abonnenter i Halland och nära 400 i Värmland strömlösa.

Vinga utanför Göteborg hade på onsdagsmorgonen vindstyrkor på 25,1 meter per sekund. Vid sextiden i morse spärrades en byggnadsställning vid Vagnhallen Majorna av efter att föremål blåst ned. Annars har räddningstjänsten i Göteborg inte behövt göra särskilt många utryckningar.

SMHI varnar för att snöfall i kombination med de hårda vindarna kan ställa till med problem på vägarna i trakterna kring Sjuhärad och östra delarna av Halland. Blåsten har skapat trafikproblem utanför Gislaved, där en lastbil vält på riksväg 26 och orsakat totalstopp. Klass 1-varningen i fjällen upphörde dock under förmiddagen.

I Västerbotten har stormvindar gjort att Finlandsfärjan Wasaline från Holmsund ställts in under morgonen. Även Wasa Express som skulle avgå under eftermiddagen från Vasa är inställd. Under kvällen beräknas vinden avta och nästa avgång planeras från Umeå klockan 19.00 enligt tidtabell.

Klass 1-varningen för hårda vindar gäller även på Östersjön från norr till söder och över Vänern. Vattennivåerna väntas sjunka med en dryg meter i sydvästra Östersjön, vilket kan öka risken för grundstötning.

Vindkänsliga fordon uppmanas att inte köra över Öresundsbron, där maxhastigheten sänkts till 50 km/h.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".