Maria har bott med sin familj i ett skyddsrum i Donetsk sedan i somras. Hon vågar inte lämna det trots att det proklamerats vapenvila. Reporter: Sten Sjöström/Sveriges Radio.
Maria har bott med sin familj i ett skyddsrum i Donetsk sedan i somras. Hon vågar inte lämna det trots att det proklamerats vapenvila. Reporter: Sten Sjöström/Sveriges Radio.

De vågar inte åka hem – trots vapenvilan i Ukraina

"Vi bara sitter här i källaren"
2:18 min

Trots gårdagens vapenvila i ukrainska Donetsk verkar många människor inte vara beredda att flytta hem igen. Invånarna i norra Donetsk har bott i källare och skyddsrum under de senaste månadernas beskjutning av staden, rapporterar Ekots utsände reporter.

26-åriga Maria bara skrattar åt frågan om hon och hennes familj nu ska lämna skyddsrummet.

Hur många gånger har man inte proklamerat vapenvila och sedan har det ändå börjat skjutas med granater, säger hon, samtidigt som hon steker några tunna korvbitar. Förresten har de ingen annanstans att bo.

I somras träffades det hus Maria bodde i av en granat och lägenheten förstördes. Sedan dess bor hon med föräldrar och bror och ytterligare två personer i ett fuktigt skyddsrum med instängd lukt under sjukhus nummer 18.

Det finns inget vatten och det är så kallt att man måste sova med ytterkläderna på.

– När den riktiga vintern kommer så kommer vi att frysa på allvar, säger Maria.

Innan kriget började arbetade hon som gardindesigner och hon drömmer sig tillbaka till de dagar när det inte stod beväpnade män i vart och vartannat gathörn.

I rummet bredvid verkar det bara finnas en hund, men bakom nästa dörr bor det bland annat två pensionerade kvinnor.

– Vi har bott här sedan augusti, säger 70-åriga Vera och räknar månaderna.

Rummet är upplyst av en svag glödlampa och i ett hörn står en radio på. Inte heller Vera har några planer på att flytta hem, hon vågar inte.

Samtidigt har det varit hemskt i skyddsrummet, värst när man bombat väggarna skakar och elektriciteten gått. Annars oroar de sig mest för ekonomin.

De har inte fått någon pension sedan augusti, någon enstaka gång har de fått nödhjälp: några burkar med köttkonserver.

– Vi har ingen aning om hur det kommer att bli i fortsättningen, säger 77-åriga Ljudmilla. Ingen berättar någonting för oss. Vi bara sitter här i källaren, i mörkret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".