Soran Ismail var med natten då filmen spelades in. Foto: Rozerin Sari / P3 Nyheter
Soran Ismail. Foto: Rozerin Sari / P3 Nyheter

Beskedet: Soran Ismail kvar på Morgonpasset

Komikern Soran Ismail kommer att vara kvar på Morgonpasset inför nyvalet. Det beskedet kommer från Mattias Hermansson, kulturchef och ansvarig utgivare på Sveriges Radio.

Förra året fick Soran Ismail lämna sin plats som sidekick i Morgonpasset eftersom att han tydligt tagit ställning mot Sverigedemokraterna i sammanhang utanför public service. Sveriges Radio har karensregler inför riksdagsval som säger att programledare och andra företrädare för företaget inte får ta partipolitisk ställning under valrörelsen.

Men den här gången får Soran stanna.

– I samband med förra valrörelsen gjorde man en annan bedömning, eftersom man gemensamt trodde att han kunde hamna i situationer där han tog ställning på ett eller annat sätt, då kom man därför överens om en paus under den perioden, säger den nuvarande ansvarige utgivaren för Morgonpasset Mattias Hermansson.

– Nu gör Soran och jag tillsammans en annan bedömning och Soran har inga andra planerade aktiviteter utanför Sveriges Radio som riskerar att krocka med riktlinjerna under den här perioden. Jag som ansvarig utgivare fattade helt enkelt beslutet att vi kör som planerat.

Men Soran har ju tidigare visat vad han tycker om Sverigedemokraterna, hur ser du på det?

– Han har inga andra inbokade saker som kan krocka med de här riktlinjerna under denna perioden, därför kommer han att få stanna kvar.

Inför det ordinarie valet i september sa Morgonpassets ansvariga utgivare Lotta Mossberg så här till Kulturnytt:

– Han är ju känd hatare av Sverigedemokraterna till exempel och han får tycka vad han vill och det kan man tycka vad man vill om. Men det här är faktiskt ett riksdagsparti och i en valrörelse är det kanske inte så klädsamt att public service-radion har en programledare som förfäktar den åsikten offentligt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".