Vill ställa ansvariga för CIA-tortyren inför rätta

2:01 min

I USA kommer flera krav på att åtal ska väckas mot ansvariga chefer och tjänstemän som planerat och godkänt tortyr av misstänkta terrorister. Både FN och människorättsorganisationer menar att ansvariga måste ställas till svars.

– Det kallades "förstärkta förhörsmetoder", men bakom den förskönande omskrivningen gömmer sig flera grova brott, säger chefen för Human Rights Watch Kenneth Roth, och syftar bland annat på de skendränkningar och skenavrättningar som CIA utfört av misstänkta terrorister som avslöjades i en utredning igår.

Roth menar att CIA under Bushadministrationen trodde att det var nödvändigt att använda sig av de här förhörsmetoderna, men att rapporten tydligt motsäger det. Roth säger också att CIA medvetet tolkade juridiska utlåtanden på ett sätt som gjorde att de kunde använda sig av tortyr.

Även FN-rapportören för mänskliga rättigheter Ben Emmerson menar att det är nu viktigt att se till att de som är ansvariga ska ställas inför rätta.

– Politiken godkändes av personer högt upp i Bush-administrationen, och resulterade i systematiska brott och grova överträdelser av de mänskliga rättigheterna, säger Emmerson enligt nyhetsbyrån AP.

Men inget tyder på att justitiedepartementet eller Obamaadministrationen kommer att driva frågan. I ett uttalande efter att rapporten släppts sa president Obama att man skulle "lämna de här förhörsteknikerna där de hör hemma - i det förflutna".

Obamaadministrationens ovilja att utkräva juridiskt ansvar för CIAs brutala förhörsmetoder har rönt kritik i USA. Enligt Kenneth Roth på Human Rights Watch är det en farlig väg som kan öppna för att det i framtiden är fritt fram för presidenter och underrättelsetjänster att tänja på lagar och använda tortyr som förhörsmetod.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista