Foto: Pi Frisk/TT
Foto: Pi Frisk/TT

Forskare: Bostadsbristen ställer utsatta grupper mot varandra

"Jag måste kunna läsa och vill ta hem kompisar. Men jag kan inte"
4:26 min

Det finns risk för att grupper ställs mot varandra om det inte byggs fler bostäder de kommande åren, enligt forskare. Nästa år väntas rekordmånga fly till Sverige samtidigt som det saknas tusentals bostäder i storstäderna.

Familjen Badr i Malmö är en av många som tvingas bo trångt. Två vuxna och fem barn bor i en trea sen flera år tillbaka.

– Min lägenhet är för liten. Jag vill flytta till en större lägenhet, säger familjens pappa Ghassan.

Han berättar att familjen bor trångt och att barnen behöver mer utrymme. Det blir problem när de ska duscha och byta om eftersom fyra barn delar samma sovrum. Han vill att barnen ska ha mer frihet att leka och läsa ostört. Han är dessutom orolig för att släppa ut barnen på gatan där de bor.

– Jag förstår inte, när kommer vi kunna flytta till en ny lägenhet. Jag har väntat i 3,5 år, säger Ghassan

Familjen Badr från Irak bor i en trea på Rosengård. Fyra av barnen sover i ett litet rum där två våningssängar och förvaring av kläder tar upp större delen av rummet. I föräldrarnas sovrum är det också trångt med en säng som tar upp halva utrymmet.

Den sju personer stora familjen har stått i kö i flera år. Men det har inte gått att få en större bostad. Den äldsta dottern Nareeman Badr, som är 14 år, tycker det är jobbigt att dela sovrum med tre syskon.

– Jag måste kunna läsa och vill ta hem kompisar att leka med. Men jag kan inte, säger hon.

Det blir varmt och luktar mögel i det lilla badrummet när så många personer duschar efter varandra, säger Nareeman. Hon har särskilda behov i vardagen och har därför en assistent och aktivitetsansvarig som hjälper till. Sara Baker heter hon.

– Jag har märkt att det är väldigt jobbigt. I den här åldern behöver man vara för sig själv och man behöver ha lite eget utrymme. Det har hon inte, och det är jobbigt. Inte bara för skolan, utan för det privata och personliga också. Sen känner jag att hon inte har någon plats att studera på, för att sitta och göra sina läxor, säger Sara Baker.

Upp till 100 000 asylsökande, bland annat från oroshärdarna Irak och Syrien, kan komma till Sverige nästa år, enligt prognoser från Migrationsverket. Även i år är det fler än väntat som flytt till Sverige o  en stor del av dem flyttar till storstäderna där trångboddheten redan är utbredd.

Risken finns att de problem som orsakas av bostadsbristen fortsätter växa nästa år, menar Hans Swärd, professor i socialt arbete vid Lunds universitet.

– Det gäller till exempel många ungdomar i dag som får bo kvar hemma. En annan grupp är de hemlösa, de som inte har någon bostad. Antingen har de blivit av med sin bostad eller inte kommit in på bostadsmarknaden. Det kan bli väldigt mycket trångbott, som till exempel i områden som Rosengård. Många tvingas leva trångbott, och man hjälper varandra och andra. Det är inte så lyckat för barnens uppväxt och det blir sociala slitningar på familjerna, säger Hans Swärd.

I Malmö saknas det i nuläget närmare 7000 bostäder, enligt en uppskattning av Stadsbyggnadskontoret. Om det inte byggs fler bostäder som möter behovet så är risken att olika grupper ställs mot varandra i samhället, enligt professorn Hans Swärd.

– Dels tror jag att det kan föda en del politiska ideologier som kommer att stämpla mot invandrare, flyktingmottagandet och mot utsatta människor. Det är aldrig bra någonstans i länder där man ställer olika grupper mot varandra. Det finns risk att vi sätter de hemlösa mot flyktingarna som kommer hit och vill ha bostäder. Om man beslutar sig för att ta tag i bostadsbyggandet och bostadsfrågan så är det ett lösbart problem, det är inga diskussioner om det, säger han.

Men om man inte kommer till skott med bostadsbyggandet så finns det risk att problemen fortsätter.

– Då fortsätter det här med utvecklingen av en sekundär bostadsmarknad, att man får hitta tillfälliga, dåliga, dyra lösningar som kostar mycket för samhället. Det innebär att folk får tränga ihop sig och det blir trångboddhet. Det blir en marknad för människor som skor sig på det här med svarta kontrakt, och så vidare. Och så grupper som lever vid sidan av bostadsmarknaden, ungdomar som tvingas bo kvar med sina föräldrar, säger Hans Swärd, professor i socialt arbete vid Lunds universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".