1 av 2
Konkurrensen på oljemarknaden driver ner priserna. Foto: TT
Paniken sprider sig på oljemarknaden, enligt Thina Saltvedt, oljeanalytiker på Nordea i Norge. Foto: Jens Möller/Sveriges Radio.
2 av 2
Thina Saltvedt, oljeanalytiker på Nordea i Norge. Foto: Jens Möller/Sveriges Radio.

Analytiker: Panik på oljemarknaden

"Bolagen kan gå i konkurs"
2:03 min

På oljemarknaden breder nu paniken ut sig, säger den norska oljeanalytikern Thina Saltvedt. Sedan i somras har oljepriset fallit med 40 procent, och enligt Saltvedt finns inga tecken på att priset har nått botten.

– Det börjar bli lite panikstämning på marknaden. Många säljer sig ut ur oljebranschen eftersom man inte vet hur lång den här nedgången egentligen blir. Det gör att oljepriset fortsätter att falla, säger Thina Saltvedt, oljeanalytiker på Nordea i Oslo.

I juni kostade ett fat nordsjöolja 115 dollar. Nu är priset nere på runt 65 dollar och när nu till exempel stora pensionsfonder snabbt försöker sälja tillgångar i oljebranschen kan oljepriset på kort sikt falla neremot 45-50 dollar, säger Thina Saltvedt. Hennes analytikerkollega Torbjörn Kjus på DNB Markets har just skrivit ner sin bedömning av oljepriset för 2015 till i genomsnitt 70 dollar per fat.

Just nu svämmar marknaden över av olja, och de sjunkande priserna slår inte minst mot den amerikanska skifferoljan. Den är dyr att ta fram, med korta produktionstider och behov av kontinuerliga investeringar. Med lågt oljepris är frågan om bolagen kan få lån för nya investeringar i skifferolja. Thina Saltvedt tror att det efter nyår kommer bli riktigt tufft för den amerikanska skifferoljebranschen.

– Om de inte får in mer pengar kan en del av bolagen gå i konkurs. Det kan också en del uppköpsaktivitet, sammanslagningar av bolag, under våren när vi ser att de här låga oljepriserna kommer påverka lönsamheten i många av de små företagen.

Här i Norge väntas investeringarna i oljebranschen minska med runt 15 procent under nästa år. Redan har flera tusen personer förlorat sina jobb inom den norska oljeindustrin, och enligt Thina Saltvedt kommer det dröja innan vi ser en vändning.

– Det kommer inte bli ett bra år 2015 för oljeindustrin, för priserna kommer ligga lågt under en längre period. Det är först 2016 som man börjar få lite mer balans i marknaden, säger oljeanalytikern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".