En man går förbi ett hus i östra Ukraina som förstörts i en granatattack. Foto: Balint Szlanko/TT.
Inga förhandlingar om krisen i Ukraina den närmaste tiden. En man som går förbi ett hus i östra Ukraina som förstörts i en granatattack. Foto: Balint Szlanko/TT.

Inga samtal om krisen i Ukraina

Överläggningarna i Minsk är inställda
1:10 min

Det planerade mötet mellan Ukraina, Ryssland och separatisterna i östra Ukraina blir inte av, åtminstone inte de närmaste dagarna. Ukraina hävdar att separatisterna har brutit mot den senaste vapenvilan.

Det är den ukrainske representanten i förhandlingarna, den tidigare presidenten Leonid Kutjma, som förklarat att det inte blir några överläggningar som tänkt i Minsk där också den europeiska säkerhetsorhanisationen OSSE skulle ha medverkat.

Enligt Kutjma beror det på att separatisterna under onsdagen ska ha fortsatt att beskjuta ukrainska trupper och då är det inte meningsfullt med ett möte, sa han.

I måndags gjordes ett nytt försök att få vapenvilan att fungera och antalet väpnade sammanstötningar har minskat påtagligt. I till exempel staden Donetsk har det varit lugnt, men Kutjma säger att först när det är helt fritt från strider så kan det bli förhandlingar. När det kan ske är nu en öppen fråga.

Minsksamtalen har setts som den främsta vägen att kyla ner konflikten eftersom de sker på en hög nivå. Tanken har varit att man i den här förhandlingsomgången skulle ha bestämt hur de stridande trupperna ska åtskiljas och också att slutföra fångutväxlingen. I Minsksamtalen ingår även att säkra Ukrainas gränser, det vill säga i praktiken att förhindra att rysk trupp och krigsmaterial förs in i Ukraina.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".