Lotten Collin i Kuba. Foto: Sveriges Radio.
1 av 3
Lotten Collin i Kuba. Foto: Sveriges Radio.
Dissidenter från gruppen "Damerna i vitt" greps under en demonstration i centrala Havanna. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
2 av 3
Dissidenter från gruppen "Damerna i vitt" greps under en demonstration i centrala Havanna. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
Demonstration i centrala Havanna. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
3 av 3
greps under en demonstration i centrala Havanna. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.

Demonstranter greps i Havanna

"Dissidenterna är betalda av USA"
1:34 min

I Kuba greps i går ett 30-tal regeringskritiker när de skulle protestera i centrala Havanna i samband med den internationella dagen för mänskliga rättigheter.

– Låt mig vara, släpp mig, skriker kvinnan innan hon snabbt tvingas in i en av de uppradade polisbilarna.

Regeringstrogna motdemonstranter samlas runt bilen och skanderar hyllningsfraser för Fidel Castro och för den kubanska revolutionen.

Det är den kända oppositionsgruppen Damas de Blanco - Damerna i Vitt - som kallat till demonstrationen i Havanna, med anledning av den internationella dagen för mänskliga rättigheter.

Men det blir ingen demonstration. De vitklädda kvinnor som dyker upp grips alla under stort tumult innan de hinner säga ett ord. Många kom inte ens till platsen utan togs av polis redan på väg dit.

– Dissidenterna är betalda av USA, de är inte här av egen fri vilja, säger sjuksköterskan Marleny, som kommit för att visa sitt stöd för bröderna Castro tillsammans med sina kollegor.

– Damerna i Vitt och andra regeringskritiker säger att det inte finns mänskliga rättigheter på Kuba, men vi har rätt till både utbildning och sjukvård, säger hon.

Men har inte de oliktänkande också rätt att säga sin mening, undrar jag.

Marleny svarar att dissidenterna bara ljuger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".