Myndigheterna har börjat röja undan demonstrandernas barrikader i Hongkong. Foto: Vincent Yu/TT.
Myndigheterna har börjat röja undan demonstrandernas barrikader i Hongkong. Foto: Vincent Yu/TT.

Barrikader röjs undan i Hongkong

Demonstranter har flyttat på sig
1:43 min

I Hongkong har myndigheterna nu börjat ta bort barrikaderna utanför regeringshögkvarteret. Området där har varit den främsta demonstrationsplatsen under protesterna i Hongkong de senaste månaderna. Än så länge har röjningsarbetet gått lugnt till och ingen har ännu gripits.

Det här är förstå gången sedan protesterna inleddes som myndigheterna gett sig på att försöka utrymma det huvudsakliga demonstrationsområdet i Hongkong.

Myndigheterna satte en tidsgräns för demonstranterna, senast klockan nio i morse lokal tid skulle alla demonstranter ha lämnat området.

Polisen sa senare att om området inte var helt utrymt innan klockan elva så skulle poliser svepa in från alla håll och gripa de som var kvar.

Demonstranterna insåg allvaret bakom hotet och flyttade på sig. Men många av dem har samtidigt inlett en sittstrejk i ett närliggande område. 

Mycket talar dock för att demokratidemonstrationerna i Hongkong nu snart är helt över. För den här gången i alla fall.

Antalet demonstranter har de senaste veckorna varit betydligt färre än när protesterna inleddes för över två månader sedan.

För ett par veckor sedan utrymde polisen även det andra stora demonstrationsområdet, som låg lite längre norrut i området Mongkok.

Vid det tredje demonstrationsområdet ska det nu dessutom endast finnas ett tjugotal demonstranter.

Befolkningens inställning till demonstrationerna har de gångna veckorna förändrats, många håller med demonstranterna om att det borde hållas fria val i Hongkong, men samtidigt har frustrationen över de blockerade vägarna vuxit.

Till och med initiativtagarna bakom den största av proteströrelserna, Occupy Central, insåg nyligen att det var dags att avrunda och uppmanade demonstranterna att gå hem.

Men vissa demonstranter, främst studenter, har tidigare vägrat att ge upp. Och vissa av dem är fast beslutna att fortsätta kampen.

I det område som nu håller på att röjas upp av myndigheterna har demonstranterna på många platser på asfalten skrivit "We will be back". Vi kommer tillbaka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".