Foto: TT
Foto: TT

SMHI: Stormbyar i södra Sverige på fredag

SMHI går ut med en klass 2-varning för stormbyar som drar in över Skåne, Halland och Kronoberg i morgon kväll.

– Ett djupt lågtryck drar in över landets södra delar i morgon eftermiddag. Det väntas nederbörd i form av regn och snö i kombination med hårda vindar, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

– Vindarna tilltar redan då, men från fredag kväll och in över natten mot lördag blir det riktigt blåsigt, särskilt vid kusterna.

SMHI går nu ut med en klass 2-varning för stora delar av södra Sverige, där Halland får ta den största smällen. Där väntas stormbyar på mellan 25 och 28 meter per sekund, medan det i Kronoberg och nordvästra Skåne ser ut att bli stormbyar på upp till 25 meter per sekund.

– Från 19-tiden på fredagen finns det risk för riktigt hårda vindbyar i Skåne, de sprider sig sedan norrut under kvällen. Vid 21-22-tiden kan Skåne och södra Halland få hårda stormbyar, säger Lisa Frost.

En klass 2-varning kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. 

– Genom att det är blåsigt och snöfall så kan det bli problem på vägarna, även elförsörjningen kan störas, säger Lisa Frost.

I resterande del av södra Sverige har SMHI gått ut med en klass 1-varning för mycket hårda vindbyar på drygt 20 meter i sekunden från sent på fredagskvällen.

På lördag morgon har det mesta av ovädret passerat, men vindarna tar sig under lördag dag österut och det finns risk för hårda vindbyar på 15-20 meter per sekund i de östra delarna av Götaland och Svealand.

– Lågtrycket drar sedan vidare bort mot Finland och under söndagen kan det vara friska vindar främst vid kusterna, säger Lisa Frost.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".