Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kristersson Moderaternas nya toppnamn

"Beredd att axla ansvaret"
1:52 min
Ulf Kristersson blir ny ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna och Elisabeth Svantesson blir ny ledamot i arbetsmarknadsutskottet. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Ulf Kristersson blir ny ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna och Elisabeth Svantesson blir ny ledamot i arbetsmarknadsutskottet. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ulf Kristersson blir Moderaternas nya ekonomisk-politiska talesperson. Han efterträder Anna Kinberg Batra som nominerats till partiledare och Kristersson blir därmed partiets finansministerkandidat i extra valet i mars.

Så här säger Ulf Kristersson om möjligheten till att bli nästa finansminister: 

– Det finns ingen vettig regeringschef eller blivande regeringschef som delar ut ministerposter innan man vinner ett val, men det är klart att jag inte hade tagit det här uppdraget om jag inte var beredd att axla ansvaret också i finansdepartementet. 

Moderaterna presenterade i dag kärnan i det lag som tillsammans med den tilltänkta partiledaren Anna Kinberg Batra kommer att driva Moderaternas hjärtefrågor, ekonomin och jobben, i den kommande valrörelsen. Elisabeth Svantesson blir ny talesperson i arbetsmarknadsfrågor och Ulf Kristersson ny ekonomisk-politisk talesperson. 

Kristersson var socialförsäkringsminister i den förra regeringen och har tidigare varit ordförande i Moderata ungdomsförbundet och socialborgarråd i Stockholm. 

Så här säger han om de utmaningar han nu ser framför sig:

– På kort sikt står vi inför ett val, vi har en alliansbudget som har vunnit, vi har en annan regering som inte vill ha den budgeten och den här sortens osäkerhet kan vi inte ha i Sverige, säger Ulf Kristersson. 

På längre sikt handlar det om stora utmaningar, säger Kristersson: 

– Det handlar om kunskap, om företagsamhet, om förmågan att både rymma människor som arbetar med extremt hög kompetens och människor som ännu inte har den kompetensen, där tror jag att vi har väldigt mycket kvar att göra i Sverige.  

Moderaterna har i dag också utsett Elisabeth Svantesson till ny arbetsmarknadspolitisk talesman. Elisabeth Svantesson var tidigare arbetsmarknadsminister och har varit riksdagsledamot för Moderaterna sedan 2006. Hon får nu en tung uppgift i den kommande valrörelsen då Moderaternas valanalys bland annat visade att partiets brist på svar i jobbfrågan spelade en stor roll i att partiet gjorde ett dåligt val. 

– Vi måste fortsätta tillsammans i vårt parti att utveckla just jobbpolitiken så att jobben blir fler men också kan komma fler till del och vi måste bli tydliga inför väljarna med vad det är vi vill göra, säger Elisabeth Svantesson.

Och vad är det? 

– Vi måste gå tillbaka och samla oss och se hur vi ska fortsätta att utveckla vår politik, men grunden är att det ska vara lätt att anställa, viljan att ha företag i Sverige för det är där jobben i grunden skapas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".