Supportrar med brinnande facklor. Foto: Erik Mårtensson / TT
Foto: Erik Mårtensson / TT

Utredning: Inför maskeringsförbud vid idrottsevenemang

Så kommer maskeringsförbudet fungera i praktiken
1:31 min

I dag tog inrikesministern emot utredningen "Maskeringsförbud vid idrottsarrangemang". Sigurd Heuman som står bakom utredningen föreslår att ett maskeringsförbud ska införas. Ekot direktrapporterade.

Julia Milder, Ekot: Hej och välkommen till Ekots direktrapportering från pressträffen där inrikesminister Anders Ygeman tar emot utredningen om maskeringsförbud.

13:26, 11 December 2014

Julia Milder, Ekot: Sigurd Heuman, jurist och ordförande för säkerhets- och integritetsskyddsnämnden, står bakom utredningen.

13:29, 11 December 2014

Julia Milder, Ekot: Björn Andersson, tidigare nationell samordnare mot våld inom idrotten, har lagt fram förslag om maskeringsförbud i den så kallade huliganutredningen 2013.

13:30, 11 December 2014

Julia Milder, Ekot: Sigurd Heuman inleder pressträffen:
- Det är ofta i samband med olovlig användning av pyroteknik inne på arenan man maskerar sig. Det är en farlig verksamhet, det kan leda till både personskador och andra skador.

13:32, 11 December 2014

Julia Milder, Ekot: Förslaget som utredningen lägger fram är att det ska kunna vara straffbart att maskera sig.
- Vi föreslår att det ska införas en straffbestämmelse vad gäller maskering på idrottsevenemang, säger Sigurd Heuman.

13:33, 11 December 2014

Julia Milder, Ekot: - Vi har tittat på om arrangörerna kan ta större ansvar, om idrottsförbunden eller polisen kan ta ett större ansvar, så är det inte, säger Sigrid Heuman.

13:34, 11 December 2014

Julia Milder, Ekot: Efter tre och en halv minut är pressträffen slut, men Heuman sa också att man vill begränsa maskeringsförbudet så att det tillämpas vid ordningsstörningar eller vid omedelbar fara för det.

13:35, 11 December 2014

Julia Milder, Ekot: Inrikesminister Anders Ygeman sa också att han tycker att det är ett bra förslag, att man nu ska skicka förslaget på remiss och att han hoppas på att förbudet kan träda i kraft 1 januari 2016.

13:36, 11 December 2014

Julia Milder, Ekot: Utredningen tillsattes av den förra regeringen via justitiedepartementet under Beatrice Ask. I den så kallade huliganutredningen som Björn Eriksson stod bakom fanns ett förslag om maskeringsförbud på idrottsarenor, men Beatrice Ask tyckte inte att det förslaget var tillräckligt genomarbetat, bland annat för att det var oklart hur brott skulle begränsas.

13:44, 11 December 2014

Julia Milder, Ekot: Det är redan förbjudet att maskera sig i offentliga demonstrationer som hotar störa den allmänna ordningen. Vad gäller maskering på idrottsarenor införde Stockholms stad redan vid årsskiftet ett förbud mot det.

13:47, 11 December 2014

Julia Milder, Ekot: Heuman föreslår i utredningen att det inte ska vara straffbart att maskera sig på grund av väder och vind. Undantag kommer också att göras för de som av religiösa skäl har kläder som kan liknas vid maskering. Nu avslutar vi denna direktrapport - tack för att ni följde oss!

13:55, 11 December 2014

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".