Foto: Emilio Morenatti/ Ap/ TT.
Flyktingar som övergivit sina hem i Donetsk tar emot smörgåsar under en matdistribution i Kiev, Ukraina. Foto: Emilio Morenatti/ Ap/ TT.

Amnesty: Många svälter i Ukrainas krigsdrabbade områden

"I mindre samhällen är 60 procent beroende av soppkök"
1:50 min

Det sociala läget för civilbefolkningen i krigsområdet i östra Ukraina är mycket svårt. En majoritet av människorna i mindre samhällen är beroende av soppkök för att överleva. Det säger Amnesty International som är ute på en inspektionsresa i Luhansk-området.

– Vi har stött på folk som svälter, framför allt äldre kvinnor. Situationen i området är oroande, säger Krasimir Yankov, Ukraina-chef på Amnesty International, som lett undersökningsdelegationen.

Ekonomin i Luhanskområdet är sönderslagen av krigföringen. I de mindre samhällena kunde Amnesty inte upptäcka ett enda företag som fungerade.

De styrande separatisterna säger att de har tillräckligt med pengar för social verksamhet. Men människor Amnesty har pratat med säger att de inte fått ut till exempel pensioner på månader.

– I de mindre samhällena är uppemot 60 procent av befolkningen helt beroende av offentliga soppkök. Inte som ett tillskott utan för att täcka hela näringsbehovet, säger Yankov.

Vad som är extra allvarligt är att situationen kommer att bli än svårare när vintern slår till på riktigt i området.

– De kontroversiella ryska hjälpsändningarna har bidragit till att lindra problemen, säger Yankov.

I staden Luhansk har man byggt upp ett distributionssystem för att dela ut hjälpen till medborgarna och där verkar det fungera, berättar han.

Regeringen i Kiev har hävdat att lastbilskonvojerna inneburit en förtäckt militär hjälp till separatisterna. Amnesty har inte kunnat undersöka om lastbilarna vid sidan av till exempel livsmedel också innehållit vapen eller annat.

Rapporten från Amnesty om det sociala läget i östra Ukraina kommer att publiceras i slutet av månaden.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".